Policajci dobili spor

Oko 500 bivših radnika MUP-a Srbije sa Kosova i Metohije koji su radili u izmeštenim policijskim upravama južno od Ibra, pred Upravnim sudom u Nišu, dobilo je sudski spor protiv bivšeg poslodavca.

Posle stupanja na snagu Briselskog sporazuma ti srpski policajci su ostali bez posla, odnosno poslati u penziju. Prema rečima

Pročitajte još:

Srbija formira radnu grupu za rešavanje problema neintegrisanih radnika MUP-a sa KiM-a​

Ujedinjeni policajci Severa i juga: Sutra protest, pozivaju i ostale službe da im se pridruže

Neintegrisani radnici MUP-a iz Kos. Mitrovice uputili pismo Premijeru Srbije – traže sastanak, od iduće nedelje protesti​

Neintegrisani radnici MUP-a RS sa juga: Držaćemo u blokadi lokalne samouprave dok Đurić i Vučić ne dođu da razgovaraju sa nama

Neintegrisani radnici MUP-a večeras razgovarali sa zamenikom Direktora Kancelarije za KiM: Intenziviraćemo komunikaciju

Šta traže pripadnici srpskog MUP-a u Severnoj Mitrovici?

Predraga Đorđevića, predsednika Samostalnog sindikata policije, pokušali su na sve načine da reše svoj status, ali su na kraju morali na sud, koji je poništio ranije odluke i vratio ih na ponovno odlučivanje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

"To znači da bivši radnici MUP-a Srbije sa KiM moraju biti vraćeni u radni odnos sve dok se ne donese novo, konačno rešenje o njihovom statusu. Tužbu smo morali da uložimo jer nije poštovan Zakon o policiji, ni Zakon o radu, niti Zakon o državnim službenicima i nameštenicima, niti je ijedna odredba navedenih zakona navedena kao osnov za prestanak našeg rada. Sve to navodi da nisu poštovane, ni osnove Evropske konvencije o ljudsim pravima," ističe Đorđević.

On podvlači da nijednim zakonskim propisom nije određeno da činjenica da neko živi i boravi na Kosovu i Metohiji predstavlja razlog za prestanak radnog odnosa.

Štaviše, razlog koji je naveden za prestanak radnog odnosa se može tumačiti kao diskriminacija zaposlenih u MUP-u Srbije u odnosu na druge zaposlene. Takođe, zakon ne predviđa ni mogućnost sticanja prava na penziju zaposlenima u MUP-u kojima usled "organizacionih promena" prestaje radni odnos i to samo zato što im se radno mesto nalazi na teritoriji KiM," ističe Đorđević.

Đorđević se nada da će s predstavnicima MUP-a i Kancelarije za Kosovo i Metohije uspeti da nađu najbolje rešenje za njihov problem:

"Iz Kancelarije za KiM su nas obavestili da će se ove nedelje održati prvi radni sastanak na kome će se razgovarati o merama ta rešavanje problema bivših pripadnika MUP-a s područja KiM."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.