Pokrenuta peticija "NO Kosovo in UNESCO" – broj potpisa brzo raste

Protivnici prijema Kosova u UNESCO su pre par dana pokrenuli elektronsku peticiju "NE Kosovo u UNESCO" koja je za nekoliko dana već dobila skoro 12.000 potpisa, ali se taj broj povećava za po oko stotinu elektronskih potpisa, iz minuta u minut – bukvalno​. Cilj je, navedeno je na stranici peticije, prikupiti 100.000 potpisa. Na slici peticije, osim poruke "NO Kosovo in UNESCO", inače suprotne  kosovskom sloganu "KOSOVO in UNESCO", na logou UNESCO-a, vidi se ljudski lik koji skida krst sa njegovog krova, kao podsećanje na uništavanje pravoslavnih hrišćanskih crkava i manastira, od strane ekstremnih kosovskih Albanaca, naročito 17. marta 2004. Prekosutra izvršni savet UNESCO-a konačno odlučuje da li će Generalnoj skupštini predložiti da Kosovo postane 196. članica ove organizacije.

"Pozivamo sav civilizovani svet da zaštite srpsko kulturno, versko i istorijsko nasleđe u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, te potpišu peticiju protiv primanja separatističke vlasti u Prištini u članstvo UNESCO-a," navedeno je u kratkom tekstu na srpskom i engleskom jeziku.

Kosovska diplomatija pokrenula i novi sajt

Sa druge strane, Kosovo je u najnovijim naporima svoje PR kampanje, pokrenulo i sajt Kosovo u UNESCO-u, na kojem se mogu "proveriti najnovije informacije o Kosovu u UNESCO". Uz odgovarajuće promotivne fotografije naslovnu stranu čini kolaž sa sledećom porukom:

"Kao što smo mi

Priče stare i nove

Nasleđe u savremenoj dinamici

Nasleđe živi

Kosovo nije izgrađeno za jedan dan

Kolektivno sećanje

Briga o našem sutra

Srce za tehnologiju

Savremeno Kosovo

Međureligijska harmonija

Zašto to radimo"


Više o tome šta je kosovska diplomatija do sada radila da bi Kosovo dospelo na dnevni red za učlanjenje u UNESCO, ali i na međunarodnom priznavanju kosovske nezavisnosti, čitajte na našoj tematskoj stranici "Lobiranje kosovske diplomatije"


Više o novoj kontra-kampanji Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO, od nedavno pokrenutoj, čitajte na našoj tematskoj stranici Srpska kontra-kampanja: "Ne Kosovo u UNESCO".

Ova peticija sadrži i više od 4000 pristiglih komentara na oba jezika u kojima se zastupa ideja da se Kosovo ne primi u krovnu svetsku organizaciju za versko kulturno nasleđe, nauku i obrazovanje. 

Apelu za potpis ove peticije, na svom Fejsbuk profilu i Tviter nalogu pridružio se i otac Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

"Potpišite peticiju protiv ulaska Kosova u UNESKO jer će to ozbiljno ugroziti naše svetinje koje su jedini UNESKO spomenici na KiM. Svojim glasom dajete glas pomoći našoj Crkvi i narodu koji su godinama izloženi diskriminaciji i uništavanju hrišćanskog nasleđa," uz link za potpis peticije, naveo je Janjić na srpskom i engleskom jeziku.

Janjić je takođe pozvao i sve korisnike ovih društvenih mreža da "nastave da retvituju fotografije uništenih crkava":

"Neka što je više moguće ljudi vidi šta se dogodilo na Kosovu i kako sada živimo," objavio je tvit Janjić.

Nedavno su srpski tviteraši pokrenuli i istoimenu tvit kampanju kao i peticiju sa heštegom – #NoKosovoUNESCO. Oni, uz niz fotografija porušenih manastira, crkava, srpskih grobalja, ističu razloge zašto Kosovo ne bi trebalo da bude član UNESCO-a.

Srpska pravoslavna crkva je, od kada je započeo tzv. proces normalizacije, u medijima bila uzdržana u podsećanju na teško stradanje koje je pretrpela tokom 17. marta, ali je od nedavno pokrenula kontra-kampanju za prijem Kosova u UNESCO i tako odgovorila na sistematične, dugogodišnje napore kosovskih zvaničnika, pre svega, ministarstva spoljnih poslova da se Kosovo primi u UNESCO.

 


Srpski manastiri na Kosovu su na UNESCO-ovoj listi svetske kulturne baštine zavedeni pod nazivom "Srednjevekovni spomenici na Kosovu (Srbija)", a diplomatska borba oko toga kako će srpski manastiri biti predstavljeni na ovoj listi je između Srbije i Kosova vođena još od 2009. godine. Ukoliko bi Kosovo bilo primljeno u UNESCO, dosadašnja srpska kulturna baština bi  se vodila kao kosovska.

Kosovo je 11. septembra i zvanično dospelo na dnevni red sastanka izvršnog saveta UNESCO-a, nakon što su zahtev Kosova podržale, to jest, potpisale 44 države članice UNESCO-a, koliko je bilo potrebno da bi se na zasedanju izvršnog tela raspravljalo o prijemu Kosova. Kosovo već više godina snažno lobira za članstvo u UNESCO, čemu su se srpske diplomate i političari počeli u javnosti suprotstavljati od kada je 16. jula objavljena informacija da je Kosovo podnelo prijavu za članstvo u ovu važnu svetsku organizaciju, te da očekuje da u novembru i bude primljeno. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.