Edita Tahiri: Uklanjanje barijera, rezultat dijaloga

Izvor: Epoka e Re (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, rekla je da je uklanjanje barikada na mostu rezultat dijaloga u Briselu.

Ona je za "Epoka e Re" rekla da će se nakon 15 godina, Mitrovica ujediniti demokratskim i mirnim putem.

"Subota je bila važan dan za Kosovo, jer će posle 15 godina, most na Ibru, koji je delio Mitrovicu, sada postati most ujedinjenja. Proces revitalizacije mosta znači eventualno uklanjanje barikada i drugih prepreka slobodnom kretanju. Posle rata mnogo vlada se trudilo, ali nijedna nije bila u stanju da ukloni ovu prepreku. Dakle, uklanjanje barikada je direktan rezultat dijaloga u Briselu. Revitalizacija mosta biće završena u junu sledeće godine, kada će most biti otvoren za sve i to će biti put kao što je bio i ranije," rekla je Tahiri.

Ona je ukazala da će se u tom duhu nastaviti i sa drugim procesima ujedinjenja grada, kao što je i formiranje upravnog odbora Južne i Severne Mitrovice predviđene Ahtisarijevim planom.

Tahiri je takođe rekla da će uslediti i razgovori između Ministarstva za planiranje i dva gradonačelnika, a odnosiće se na sela u Suvom Dolu koja se nalaze na administrativnoj liniji između dve opštine, koje su određene Ahtisarijevim planom i kosovskim zakonom.

"Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, nije hteo da prihvati granicu koja je određena Ahtisarijevim planom i imao je tendenciju da promeni tu liniju. Mi smo bili jasni i rekli smo Evropskoj uniji i gradonačelniku Severne Mitrovice, Goranu Rakiću – da je ta linija određena Ahtisarijevim planom, kao i kosovskim zakonima i da neće biti promenjena," kazala je Tahiri.

Ona je rekla da je proces dijaloga koji se u Briselu odvija skoro pet godina proizveo konkretne rezultate, naročito pitanja koja Kosovo nije bilo u stanju samostalno da reši.

"Mi vrlo dobro znamo da nismo mogli preći preko mosta i otići na sever nakon intervencije Srbije i Srba, jer je Srbija uspostavila kontrolu preko paralelnih i drugih struktura. Briselskim sporazumom nisu određene samo granice između Kosova i Srbije, posebno kada su u pitanju granični prelazi Jarinje i Brnjak, ali uz sporazum o IBM-u, uspelo je i gašenje struktura kao što su policija, pravosuđe, a završen je i proces gašenja Civilne zaštite. Takođe, kao rezultat dijaloga održani su po prvi put legalni i legitimni izbori," procenila je Tahiri.
 
Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, rekla je da ako Srbija poštuje sporazume postignute sa Kosovom, ona može napredovati u procesu evropskih integracija, ali ako nastavi da krši sporazume, taj put će ostati blokiran.

"Dokument Evropske unije, koji je obezbedio uslove za evropske integracije Srbije su uslovi koji su direktno vezani za Kosovo i dobre susedske odnose. U tom dokumentu su predstavljeni jasni uslovi, odnosno da Srbija mora da ugasi sve ilegalne strukture na Kosovu. Dakle, normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je usko povezana sa tim da li Srbija želi da napreduje ka EU. Ako Srbija poštuje sporazume, onda će moći da napreduje, ali ako nastavi da krši sporazume, taj napredak biće blokiran," rekla je Tahiri, dodajući da su svi ovi procesi omogućeni procesom dijaloga.

Prema njenim rečima, svako ko istražuje priču o tome kakva je bila situacija i kakav je napredak nakon dijaloga u Briselu, jasno će videti je da je ovaj proces veoma važan i da daje rezulate koji, uprkos naporima, nisu mogli da se uspostave ranije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.