Novo trovanje pasa i mačaka, Šapa traži pomoć da se stane na put ubicama

UPOZORENJE: Neke od fotografija su uznemirujućeg sadržaja!

U međuvremenu Šapa javlja da su otrovane i dve mačke iz kraja kod Tehničke škole, kao još jedan pas za čiji se život boti. Takođe, pronađen je i otrov, kako se pretpostavlja, furadin, u blizini Policijske stanice u Severnoj Mitrovici.

Vest je ažurirana

Pet pasa i štene otrovani su tokom noći u severnom delu Kosovske Mitrovice – saopštilo je Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“. Jedan od njih – Beli upravo je pronađen živ, i veterinar se bori za njegov život, ali aktivisti strahuju da broj uginulih pasa nije konačan.

Tela pasa pronađena su na više različitih lokacija, i to u prometnim delovima grada. Otrovani su i ovog puta, kako veruju iz Šape, upotrebom „furadana“.

„Sinoć su oko 23h dežurni trovači imali još jedan krvavi pohod, po ko zna koji put, upotrebivši otrov furadan da okončaju život psima koji žive na ulici. Dva psa smo pokušali da spasimo ali nismo uspeli, uginuli su pred nama u najgorim mukama. (…) Svi su ubijeni na isti način“, naveli su iz Šape.

U naknadnom saopštenju objavili su dodatnu informaciju da je beživtono telo mladog psa pronađeno i ispred Osnovne škole „Branko Radičević“.

Sreća u nesreći je ta, da je posle duže potrage za Belim, mešancem labradora, on pronađen jutros živ, prebačen kod veterinara, koji se sada bori za njegov život. Beli je već drugi put otrovan za pola godine, kada je takođe spašen hitnom intervencijom aktivista Šape i veterinara.

Podelivši informacije da su tri psa poslednji put viđena ispred jedne od apoteka u glavnoj ulici 15 minuta pre trovanja, građane su pozvali da im dostave informacije, ukoliko ih imaju, o tome da li su bilo šta primetili što bi moglo da ukaže na počinioca.

„Molimo sve koji su bilo šta primetili da nam jave u inboks. Već nam se javio veliki broj revoltiranih građana koji traže da se krivci pronađu, kazne, i da se ova praksa rešavanja problema zaustavi. Potrudićemo se da do toga i dođe, ali nam je potrebna vaša pomoć“ – naveli su.

O uličnim psima već godinama brinu u Šapi, uz pomoć većeg broja građana i dece, uključujući i obaveznu sterilizaciju. Hrane ih, leče, doniraju novac za lekove i saniranje povreda. Istovremeno, na drugoj strani, znatan je broj i onih koji pokazuju animozitet, ili strah prema uličnim ljubimcima, ali ne mali broj je i onih koji svoje kućne pse takođe izbace na ulicu.

„Zovu i pišu i ljudi koji su ove pse hranili i o njima brinuli, zovu i plaču deca koja su se s njima igrala. Ne znamo šta da kažemo osim da podsetimo da iza svake ‘džukele’ koju mrzite ostanu suze, bol i tuga onih kojima su značili. A značili su mnogima, samo što vi to ne znate“, poručili su iz Šape.

Ono što su trovač/trovači ipak znali da ostave za sobom, jeste otrov i nepomična tela uginulih životinja.

„Koji sada kiša razliva gradom, ali to im nije bitno, niti ih zanima. Ostavili su mrtva tela da trule na kiši, da ih takve mrtve gledaju deca koja su se do juče s njima igrala. Ni to im nije bitno“, naveli su iz Šape, pojedinačno se oprostivši od svakog psa.

Furadan je izuzetno opasan i ilegalni karbofuran, otrov sa najvećom akutnom dozom toksičnosti za ljude. Ovaj otrov je već više od 10 godina zabranjen u većini evropskih zemalja i veoma je otrovan ako se proguta i udiše.

Najnovije trovanje pasa je samo jedno u nizu tokom godina u Kosovskoj Mitrovici. Poslednji slučaj zabeležen je krajem avgusta u Bošnjačkoj mahali, kada je, kako je tada saopštila Šapa, to bio treći slučaj trovanja u ovom kraju.

Iako je više puta prijavljivano trovanje i ubijanje pasa, Kosovska policija u javnost nije izašla sa epilogom rešenih slučajeva do sada. U prošlosti su psi ubijani i vatrenim oružjem.

Maltretiranje životinja je krivično delo. Psi su domaće životinje, žive sa ljudima i oko ljudi. Psi nisu divlje životinje koje iz divljine dolaze u naselja i nastanjuju se na ulicama. Njih na ulice izbacuju ljudi. Napušteni psi su psi koje je neko napustio ili potomci pasa koje su vlasnici izbacili, a nisu sterilisali.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.