Pokrenut sajt platforme za izgradnju poverenja na Kosovu

 

Foto: Platforma za izgradnju poverenja, Screenshot
Foto: Sajt platforme za izgradnju poverenja, Screenshot

Nevladina organizacija „Nova društvena inicijativa“ (NSI), zvanično je pokrenula Platformu za izgradnju poverenja na Kosovu. Sajt ove platforme pokrenut je 18. marta ove godine. 

Sajt je od velikog značaja za izgradnju poverenja na Kosovu. Pokrenut u vreme proglašene pandemije virusa korona, dobija i novi značaj, navode iz NVO „Nova društvena inicijativa“.

„Upravo zbog izazova koji pandemija COVID-19 predstavlja, izgradnja poverenja i Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu, poprimili su novi značaj. Međusobno poverenje nikada nije bilo od tolikog značaja za kolektivno blagostanje svih nas. Zbog toga, na virtuelan način, pokrećemo Platformu za izgradnju poverenja na Kosovu“, navodi izvršna direktorka nevladine organizacije Nova društvena inicijativa (NSI), Jovana Radosavljević.

Radosavljević smatra da će platforma olakšati rad u zajednicama. Kako kaže, doprineće „povezivanju i iskazivanju solidarnosti sa drugima u vreme kada su društvene veze otežane“.

Foto: UNMIK, Forum za izgradnju poverenja na Kosovu, Ljublljana
Foto: UNMIK, Forum za izgradnju poverenja na Kosovu, Ljubljana

Ideja o nastanku Platforme za izgradnju poverenja na Kosovu, rodila se na Forumu za izgradnju poverenja na Kosovu, koji je u organizaciji UNMIK-a, održan 2018. godine u Ljubljani, a koji je okupio više od 120 stručnjaka iz različitih oblasti.

Nakon dve godine, Platforma je pokrenuta od strane NVO Nova društvena inicijativa, u saradnji sa Fundacion Ciudadania Inteligente i Mint22, uz podršku UNMIK-a, i služi kao izvor informacija o inicijativama za izgradnju poverenja na Kosovu, kaže se u saopštenju Nove društvene inicijative.

Dodaje se da su inspirativni pojedinci – koji potiču iz različitih zajednica, struka i generacija predstavljeni u kampanji na društvenim mrežama „Glasovi šampiona“ koja je postigla nedeljni domet od više od 25.000 korisnika“.

Izgradnji Platforme doprinelo je i nekoliko istaknutih ličnosti sa Kosova, novinari, urednici, ambasadori, službenici, kao i ljudi iz drugih oblasti, svojim autorskim tekstovima, među njima i specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a, Zahir Tanin.

Foto: UNMIK, Zahir Tanin
Foto: UNMIK, Zahir Tanin

U svom autorskom tekstu, Tanin je naglasio da Platforma čini program izgradnje poverenja koji je dostupan svima.

„Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu donosi vam na dohvat ruke ideje i inicijative, pojedince i institucije koji mogu postići ovaj napredak. Pozivam vas da preuzmete preporuke, crpite inspiraciju iz rada svojih šampiona, iskoristite resurse koji su objavljeni na platformi i unapredite plan izgradnje poverenja u vašoj zajednici. Izgradimo zajedno poverenje koje nam je potrebno, za budućnost koju želimo“, rekao je Tanin.

Platforma uključuje nekoliko funkcija, a dostupna je na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.