Pojačava se pritisak za smenu Jablanovića; raseljeni Srbi iz Đakovice traže prijem kod međunarodnih misija

Kosovski Albanci nastavljaju sa pritiscima tražeći ostavku srpskog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića. Udruženje intelektualaca iz Đakovice, Udruženje studenata sa Kosova, veterani OVK-a – svi imaju iste zahteve – smena Jablanovića. Udruženje studenata zahteva i njegovo hapšenje, a ratni veterani najavljuju i podršku novom protestu đakovičkih majki u nastojanju da se Jablanović smeni. A nakon najnovije Jablanovićeve izjave juče u emisiji „Interaktiv“, televizije KTV – da nije čuo za masakr u Đakovici, ponovo se oglasila i gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari-Ljilja. Međutim, raseljeni Srbi iz Đakovice su zatražili danas sastanak sa ambasadorkom Sjedinjenih američkih država na Kosovu, predstavnicima KFOR-a, EULEX-a, UNMIK-a i nevladinih organizacija, kako bi sa njima razgovarali o mogućnosti da obiđu svoju imovinu i groblja, za koje podsećaju da su razrušena, uništena i uzurpirana.

„Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Aleksandar Jablanović, rekao je da on nema pojma da je bilo masakra na Kosovu 1998-99. U intervjuu datom u emisiji Interaktiv, KTV-a, Jablanović je rekao da je bio tinejdžer u vreme rata i da u Leposaviću nije bilo rata,“ navodi kosovski portal “Koha.net” i dodaje da je Jablanović objasnio da ga kosovski premijer nije zvao kako bi ga pitao za njegovu izjavu, kao i da nije uvredio đakovičke majke, već one koji su kamenovali Srbe. Jablanović je rekao i da ne planira da da ostavku, kao i da neće prestati da Kosovo naziva “Kosovo i Metohija”.

U međuvremenu se oglasilo društvo intelektualaca „Jakova“ iz Đakovice, koji, kako navodi Koha, zahtevaju smenu Jablanovića, uz prethodan hitan sastanak unutar vlade na kojem bi se zauzeo odgovarajući odnos prema Jablanoviću, za čiju izjavu navode da je neprihvatljiva, te da zato mora da bude smenjen.

Iz ovog društva su dodali i da podržavaju stav gradonačelnice Đakovice po pitanju Jablanovićeve izjave, kao i sve ostale koji imaju sličan stav kao ona.

Gradonačelnica Đakovice ponovo zatražila preduzimanje mera protiv Jablanovića

Pročitajte još:

Sukobi na protestu protiv kosovsko-srpskog ministra​

Kosovski Albanci daju Jablanoviću dve opcije – ili da se javno izvini, ili da da ostavku

U Đakovici danas protest protiv izjave srpskog ministra

Jablanović: Nisam upoznat sa katastrofalnim gubicima u Đakovici za vreme bombardovanja

Srpski ministar u kosovskoj vladi uzburkao političku scenu Kosova

Predsednica opštine Đakovica, Mimoza Kusari-Ljilja, ponovo je zatražila od kosovskog premijera Ise Mustafe da preduzme mere protiv ministra Alekandra Jablanovića, zbog „uvrede naroda u Đakovici,“ preneo je kosovski portal “Gazeta Express”.

Ona je u intervjuu za "Epoka e re", istakla da prvo mora da dođe do zvaničnog izvinjenja od strane Vlade, ili premijera Mustafe, za sve one građane koji se osećaju veoma pogođeno zbog „Jablanovićevih uvredljivih izjava“.

"Ne želim da upadam u ovlašćenja centralnog nivoa, mislim da su vlasti morale da smisle do sada odgovarajuće objašnjenje. Međutim, čini se da je trend da će ovakvav izazov proći u tišini. Ovo je u nadležnosti premijera Kosova, Ise Mustafe. On je postavljen. Međutim mora se preduzeti mera protiv ministra Aleksandra Jablanovića," rekla je Kusari-Ljilja koja je dodala da Jablanović treba ne samo da se izvini građanima Đakovice koje je uvredio, već i svim ljudima na Kosovu, kao i da je u nadležnosti Mustafe da razreši Jablanovića.

Studenti traže smenu i hapšenje Jablanovića

Isti portal je u međuvremenu preneo i saopštenje Udruženja albanskih studenata – studentske organizacije koja radi u svim kosovskim javnim univerzitetima (USSH), u kojem traže otpuštanje i hapšenje  ministra Aleksandra Jablanovića.

Ovo udruženje je Jablanovićeve izjave nazvalo „fašističkim kojim se izriče šovinizam prema albanskom narodu i majkama najboljih sinova ove zemlje.“

Iz ovog udruženja dodaju da, "znajući da su studenti uvek bili lideri demokratskih procesa i pozitivnih promena, studentske unije sa najboljom voljom, koristeći medije," pozivaju premijera Mustafu da preduzme "kaznene mere protiv Jablanovića," te da USSH zahteva da Jablanović bude „uklonjen iz kabineta ministra“ i istovremeno su pozvali „tužioca Republike Kosovo da izda nalog za hapšenje Jablanovića zbog svojih izjava sa jezikom etničke mržnje kršeći zakone i Ustav Republike Kosova, naše države, i ministra Jablanovića gde živi i radi.“

Podrška i od veterana UČK-a za hitnu smenu srpskog ministra

Savet za zaštitu prava boraca OVK-a podržaće đakovičke majke u protestu za koje se očekuje da će biti organizovan u narednim danima, a kako bi zatražili ostavku ministra Alekandra Jablanovića.

Predsedavajući veća ovog tela, Dževdet Ćerići, je, kako prenosi Gazeta Tribuna „apelovao na sve svoje drugove da odu na protest u znak podrške đakovičkim majkama.“

Ćerići je, kako dodaje ovaj list, iznenađen kako „šefovi države i dalje ćute pred ministrima koji konstantno vređaju ozbiljnu državu Kosovo,“ zatraživši „hitnu smenu Jablanovića“.

Srbi iz Đakovice zatražili obilazak svojih kuća, svetinja i grobalja

Danas su raseljeni Srbi iz Đakovice uputili poziv za sastanak ambasadorki Sedinjenih država na Kosovu, Trejsi En Džejkobson, predstavnicima KFOR-a, UNMIK-a, EULEX-a  i nevladinih organizacija. Oni traže da razgovaraju o “ekscesu” koji se dogodio u Đakovici na Badnji dan, kada su “oduzeta prava svih Srba, kao što su pravo na misli, govor, veroispovest, pravo na slobodu kretanja, pravo na imovinu i sva ostala prava kojih su lišeni svi koji su živeli i rođeni tamo (na KiM-u, prim. red.),” navedeno je u današnjem saopštenju ovog udruženja. 

Raseljeni Srbi dodaju da žele da obiđu svoju imovinu, svetinje i groblja, istovremeno podsećajući da je ona razrušena, uništena i uzurpirana i nabrajajući porušene i uništene crkve i groblja.

“Želimo da zajedno sa vama i uz vašu pomoć obiđemo naše svetinje – crkve u Đakovici koje su porušene – crkva Svete Trojice, Svetog Ilije, Svetog Lazara, kao i našu imovinu koja je uzurpirana i uništena. Groblja gde počivaju naši najmiliji, takođe, su oskrnavljena i uništena, kao što su groblje u Piskotu, Petrovcu i staro groblje u Đakovici, kao i manastir Uspenje Presvete Bogorodice, koji je porušen 2004. godine. Želimo da na licu mesta ustanovimo pravu istinu o našim ugroženim ljudskim pravima,” ističu raseljeni Đakovčani i dodaju:

“Ujedno protestvujemo protiv svih masovnih okupljanja gde se zloupotrebljavaju nestala, ubijena i kidnapovana lica. Više puta smo javno izražavali bol i tugu svim porodicama Srba, Albanaca, Roma i ostalih.”

Ovi Srbi su zamolili sve kojima su uputili poziv na sastanak da “zajednički donesu odluku o dobrobiti svih njih,” te da ostaju u nadi da će čuti “vapaj” raseljenih Srba.

                                                                                                                                                                                                

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.