Podneta tužba protiv Tačija nakon što je pomilovao osuđenog za ubistvo

Arbeniti Arifi su ubili oca, a osuđenog za ubistvo kojem je preostalo još dve godine zatvora kosovski predsednik, Hašim Tači, pomilovao je.

Arifi je ubijen dok je radio. Ruždi Misini ga je pretukao uz obrazloženje da diže prašinu. Nešto kasnije mu je uzeo alat kojim je radio i posekao ga, a potom je izvadio pištolj i pucao u njega.

"Predala sam tužbu Ustavnom sudu Kosova protiv predsednika Hašima Tačija, Drite Redžaj (sudija), Hasana Šalje (sudija) i Ali Bajgore, jer su prekršili Ustav, jer zakon o amnestiji ne oprašta ubicama, kao u ovom slučaju – ubicama mog oca," rekla je Arbenita Arifi za Tribuna Channel.

Pomenuti nisu nepoznati u javnosti na Kosovu. Jedan od njih je bio deo afere Pronto – slučaj za koji je već podignuta prva optužnica.

Arbenita kaže da je pokušala da razgovara sa Dritom Redžaj, ali su je izbacili. Devojka i njena porodica osećaju se ugroženo.

"Da, njihove pretnje nikada nisu prestale. Čak sam bila i u policiju. Iz policije su mi rekli da ukoliko me ne diraju ili me nisu tukli, ili nešto drugo, ne mogu da me brane…" – rekla je ona.

Ehat Miftaraj iz Demokratskog instituta Kosova kaže da u demokratskom društvu koje poštuje minimalne standarde vladavine prava, čak i u slučajevima kada je tuženik Predsednik Republike, mora da se obezbedi pravično suđenje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.