Podkast sa Tatjanom Lazarević: Ovaj posao nema smisla raditi ako nemate poverenje javnosti


Šta društvene mreže i medije spaja i razdvaja, kakvi su zahtevi i očekivanja publike od medija na Severu Kosova – o ovim i drugim temama, glavna i odgovorna urednica portala KoSSev, Tatjana Lazarević, govorila je u novom izdanju podkasta Kontakt Plus radija.

Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su da se mladi u Srbiji uglavnom informišu preko društvenih mreža. Međutim, često se zloupotrebljava manjak medijske pismenosti korisnika tih platformi.

Urednica portala KoSSev je mišljenja da “oni koji nemaju dobre namere odlično poznaju prednosti digitalnog prostora”.

„Često se govori da su društvene mreže izvor zla i dezinformacija. Međutim, činjenica je da su tradicionalni mediji u Srbiji, tj. oni koji se ne trude da obavljaju svoj posao profesionalno – isključivo propagandna glasila i ništa drugo. Javnost se i te kako dezinformiše preko tradicionalnih medija”, kaže Lazarević.

Smatra da se na Balkanu “ne ide u korak sa vremenom, jer postoji ogroman prostor za ugrožavanje bezbednosti pojedinca”.

„U škole je početkom ovog veka trebalo uvesti predmet ‘Medijska pismenost’ i to kao obavezan. Početkom ovog milenijuma nove generacije su morale da shvate koje pogodnosti pruža digitalni prostor, na koji način se proizvodi kvalitetan sadržaj, kako da ostanete bezbedni i ne ugrozite drugoga, kao i kako da iskoriste potencijal nepreglednog okeana znanja i svet učinite boljim“, pojašnjava Lazarević.

Ona tvrdi da publika iz opravdanih razloga kritikuje medije koji izveštavaju na Kosovu.

„Nisam srećna kada su kritike zlonamerne i to me frustrira, jer brinem o bezbednosti redakcije. Ipak, zahvalna sam zato što nam to pomaže da ostanemo budni, da razumemo i pratimo procese. Zamislite kako bi bilo da vam svi aplaudiraju, govore da ste divni i da svoj posao radite kako treba“, objašnjava Lazarević.

Poručuje da novinarski posao “nema smisla raditi ako nemate poverenje javnosti”.

Radio Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.