Podignuta optužnica protiv pet lica zbog povezanosti sa ISIS-om i priprema terorističkih dela na Kosovu

zgrada kosovskog specijalnog tužilaštva
FOTO: Kosovsko specijalno tužilaštvo

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv pet lica – A. Đ. (A. Gj), E. S, N. S, M. B. i Š. K. (Sh. K.) zbog različitih krivičnih dela u vezi sa terorizmom, odnosno neovlašćenim posedovanjem oružja.

Naime, kako navodi ovo tužilaštvo, A. Đ, E. S, N. S. i M. B. su u periodu od marta do oktobra 2021. navodno pokušavali da stvore organizacionu strukturu za vršenje terorističkih akata na Kosovu.

Oni su, dodaje se u saopštenju, kontaktirali visoko rangiranu osobu u terorističkoj organizaciji ISIS, odnosno njihovu službu za spoljne poslove, te se bavili nabavkom naoružanja različitih vrsta.

Ovim su počinili krivično delo – Pripremanje terorističkog dela ili krivičnog dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova.

E. S. i A. Đ, prema navodima tužilaštva, neovlašćeno su držali i sakrivali arsenal vatrenog oružja i različitu municiju, tako što su ga pakovali u dobro izolovane kese i zakopavali na različita mesta.

Oni se terete da su počinili krivično delo „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja“.

A. Đ. tereti se i za krivično delo „Neprijavljivanje pripremanja krivičnih dela“, jer je, kako navodi tužilaštvo, bio svestan da je, sada pokojni K. F. u periodu od oktobra 2020. do 2. decembra pripremao terorističke akte u Beču.

N. S. se tereti za krivično delo „Omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma“, jer je 7. oktobra prošle godine direktno predao iznos od 2,000 evra Š. K. za kupovinu vatrenog oružja.

Š. K. se, sa druge strane, tereti za „Neovlašćeni uvoz, izvoz, snabdevanje, prevoz, proizvodnju, razmenu, posredovanje ili promet oružja ili eksplozivnih naprava“ jer je 10. oktobra 2021. pribavio različito oružje u cilju iznude, te za to primio 2,000 evra.

Još jednom od optuženih – M. B, sa druge strane, stavlja se na teret „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja“ jer je u neodređenom vremenskom periodu u svojoj kući u Prizrenu skladištio znatnu količinu oružja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.