Jeremić: Vučić će ostati na vlasti godinama ako potpiše nezavisnost Kosova

Vuk Jeremić
Foto: VOA

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, izjavio je da je pitanje Kosova ključno za smenjivanje režima, jer će predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostati na vlasti godinama ako mu bude dozvoljeno da potpiše sporazum o priznanju, saopštila je Narodna stranka.

„To teško možemo podneti biološki, vrednosno i na bilo koji drugi način. Mojim kolegama iz Saveza za Srbiju i opozicije, od kojih neki ne dele moj stav o Kosovu, kažem da čak ni iz praktičnih razloga ne možemo dopustiti Vučiću da završi kosovsko pitanje kako je zamislio, odnosno ’razgraničenjem’, jer nas, kao posledica toga, više neće biti“, rekao je Jeremić u emisiji kanala Helmkast (Helmcast), u kojoj je učestvovao sa profesorom književnosti, Milom Lomparom.

„Ako mu se to dozvoli, mnogo teže bismo došli do promena, jer će se međunarodna podrška srpskom režimu produžiti za još nekoliko godina, pošto će od Vučića očekivati da sprovede potpisano, na sličan način na koji je Slobodanu Miloševiću dato još nekoliko godina podrške posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma“, dodao je Jeremić.

Kako se navodi u saopštenju, Jeremić je naveo da Vučić, poučen Miloševićevim iskustvom, neće sedeti skrštenih ruku i čekati da ga njegovi prijatelji iz međunarodne zajednice puste niz vodu pošto reši Kosovo, nego će početi da „rešava problem“ funkcionalnosti BiH, odnosno autonomije Republike Srpske, i zatražiće od međunarodnih partnera podršku za još pet, šest godina na vlasti.

„Nakon toga će krenuti ka članstvu u NATO i tražiti još pet, šest godina podrške. To su gotovo prepisani koraci Mila Đukanovića u Crnoj Gori – salto mortale i potezi koji vode ka razvlačenju opstanka na vlasti, jer za njih van vlasti nema opstanka na slobodi“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da Kosovo vodi ka „rešavanju“ RS, odnosno unitarizaciji BiH, a kasnije i ka članstvu ka NATO, što sve zajedno znači još najmanje 10 godina naprednjačke vlasti.

Jeremić, koji je bivši predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da ga agresija prema austrijskom piscu Peteru Handkeu, povodom dodele Nobelove nagrade za književnost, podseća na cunami negativnih reakcija koje je doživeo kada je hor „Viva voks“ izveo „Marš na Drinu“ u zgradi UN dok je predsedavao skupštinom Svetske organizacije.

Lompar je rekao da se najznačajniji preokret posle 2000. godine dogodio kada je „Srpska radikalna stranka prešla u ideološku formaciju LDP-a, nazvanu Srpska napredna stranka“, i dodao da je to ključni tektonski poremećaj koji je izbacio političku scenu iz prirodne ravnoteže.

„Posle 2012. godine se u Srbiji ubrzano favorizuje primat zapadnih interesa. Vlada SNS-a podiže negativne aspekte do maksimuma, a pozitivne svodi na simulaciju i privid. Kakve svrhe ima podizati spomenik Stefanu Nemanji od 18 metara, a istovremeno potpisivati Briselski sporazum? To je maska ispod koje je drugačiji sadržaj“, rekao je Lompar.

Lompar je naveo da je naprednjačka vlast jedina koja može da po pitanju Kosova i Metohije učini korak koji niko u istoriji nije učinio, jer buduće vlasti neće moći da u tolikoj meri kontrolišu birače.

„Vlast je prvo totalizovala biračko telo, pa ga je osiromašila, i sada koristi situaciju siromaštva da politički problem seli na socijalnu ravan, dakle, umesto da mislite o Kosovu, vi mislite o zaposlenju. Bivši kolonijalni upravnik BiH, Volfgang Petrič, je izrekao ključnu rečenicu o Kosovu – sad ili nikad“, rekao je Lompar.

Lompar je naveo da se „zahvalio na ponudi da govori“ na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 800. godišnjice uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve jer je na toj svečanosti Vučiću dodeljen orden Svetog Save prvog reda.

Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.