Podignuta još jedna optužnica zbog navodnog seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu

zgrada kosovskog specijalnog tužilaštva
FOTO: Kosovsko specijalno tužilaštvo

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas još jednu optužnicu za navodno seksualno nasilje tokom rata na Kosovu. Ovog puta protiv osobe sa inicijalima Z.V. Ovo je druga optužnica u prethodna dva dana koju je specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo za ovo krivično delo, a ni ovog puta nije precizirana nacionalnost optuženog.

„Specijalno tužilaštvo saopštava da je podignuta optužnica protiv okrivljenog inicijala Z.V. privedenog zbog krivičnog dela ‘Ratni zločin protiv civilnog stanovništva’ iz člana 142. Krivičnog zakonika Jugoslavije (koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela), trenutno inkriminisano kao ‘Zločin protiv čovečnosti’ iz člana 143 stav. 1, podstav 1.7 Krivičnog zakonika Republike Kosovo“, saopštilo je Specijalno tužilaštvo u Prištini.

Za razliku od prethodnog saopštenja, u ovom nije izneto više detalja o samom delu za koje se Z.V. tereti.

Dodaju da je ovo šesta optužnica za seksualno nasilje tokom rata na Kosovu, od kojih se dve vode u prisustvu optuženih, dok se četiri vode u odsustvu.

Podsetimo, kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je pre dva dana istu optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika MUP-a sa inicijalima M.J.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.