Podignuta i opremljena poljska bolnica u Novom Pazaru

Poljska bolnica
FOTO: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Lola Đorđević

Vojska Srbije podigla je i pripremila poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru u cilju efikasnije borbe protiv epidemije koronavirusa u tom gradu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane, prenosi N1.

„Za kratko vreme formirana je poljska vojna bolnica kapaciteta 110 kreveta, sa mogućnošću proširenja do 170 kreveta, u kojoj će biti lečeni lakše i srednje teško oboleli pacijenti od virusa korona“, navodi se u saopštenju.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major, Uglješa Jovičić, rekao je da je bolnica podignuta u roku od 24 časa nakon naređenja.

„Odmah smo pristupili realizaciji tog zadatka i u saradnji sa pripadnicima Druge brigade kopnene vojske postavili šatore i krevete. U medicinskim timovima je 40 medicinara iz vojnih zdravstvenih ustanova. Nalazimo se pred puštanjem vojne bolnice u funkciju“, kazao je Jovičić.

Kako je rekao, u toj bolnici će se lečiti pacijenti iz regiona Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

„Imamo dovoljno iskustva, zadatak ćemo da izvršimo kako treba i na vreme. Ostaćemo koliko god bude potrebno i pružićemo maksimalnu medicinsku pomoć. Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije, vojno zdravstvo uvek su bili na nivou zadatka. Važno je da brzo radimo, imamo našu opremu i dobru saradnju sa direktorom Opšte bolnice. Ovde smo zajedno u borbi protiv virusa“, poručio je.

Komandant novoformirane vojne poljske bolnice u Novom Pazaru potpukovnik dr Predrag Krstić kazao je da je bolnica popunjena kadrom svih potrebnih profila.

„U ovom trenutku bolnica je predviđena za prijem više od 100 bolesnika, sa mogućnošću uvećavanja tog broja. Formirana je sa ‘crvenom’ i ‘zelenom’ zonom i jasnim jednosmerno usmerenim kretanjem, sve u cilju lične zaštite i samozaštite medicinskog osoblja i adekvatnog zbrinjavanja bolesnika“, objasnio je Krstić i dodao da je u bolnici trenutno angažovano oko 40 lekara i medicinskih tehničara.

N1

Pročitajte još:

Vojska počela s montažom poljske bolnice u Novom Pazaru, stiže humanitarna pomoći

U Novi Pazar stigla grupa od 22 lekara i medicinskih sestaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.