Počinje ponovno glasanje iz dijaspore za opštinu Dragaš

Za sve registrovane birače van Kosova, danas počinje ponovno glasanje za drugi krug izbora za gradonačelnika opštine Dragaš, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK).

Ukupno 1,090 birača koji su registrovani u periodu od 10. jula do 18. avgusta iz dijaspore imaju pravo glasa za ovu opštinu, a glasanje će se, kao i do sada, obavljati putem pošte.

„CIK je lično obavestila putem e-maila sve birače van Kosova o periodu glasanja i svim drugim detaljima“, navodi CIK.

Glasački listić, procedure i pitanja na koja birači treba da obrate pažnju objavljeni su na veb stranici CIK-a, u odeljku Usluge CIK-a – Glasanje putem pošte, ili na direktnom linku: https://www.kqz-ks.org/Sr/sherbimet-per-votuesit/votimi-me-poste/

Poručuju i da svi glasački listići moraju biti primljeni u Centralnu izbornu komisiju do 13. decembra 2021. godine.

Podsetimo, glasovi iz dijaspore za opštinu Dragaš za drugi krug lokalnih izbora prošle nedelje vraćeni su na preglasavanje zbog sumnje u nepravilnosti.

Glasovi iz inostranstva u ovoj opštini promenili su konačan ishod borbe za gradonačelnika između dvojice kandidata, Šabana Šabanija (Shaban Shabani) iz PDK i Bejdžeta Dželjadinija(Bejxhet Xheladini) iz LDK.

Razlika između njih dvojice u drugom krugu lokalnih izbora bila je mala. Šabani je imao 47 glasova više, međutim nakon prebrojavanja glasova iz dijaspore, kandidat iz LDK osvojio je većinu.

PDK se potom žalio navodeći da je glasove popunila ista osoba, te je Vrhovni sud konačno odlučio da se glasanje putem pošte iz inostranstva za opštinu Dragaš ponovi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.