Počeo sa radom zajednički sekretarijat Kosova i Albanije

Zajednički sekretarijat Kosova i Albanije počeo je sa radom u petak, saopšteno je iz kosovskog MSP-a. Početak rada ozvaničili su sastankom zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Valjon Murtezaj i njegova albanska koleginica, Ogeta Barbuluši. Odnosi između dve "zemlje" su stekli novu dimenziju strateškog partnerstva, što "utire put za institucionalne bilateralne odnose na svakom polju", ocenio je Murtezaj.

Kako navode iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova, ideja o zajedničkom sekretarijatu proizašla je sa trećeg sastanka vlade Albanije i Kosova, a za cilj ima "pronalazak najboljih modela za sprovođenje obaveza sa njihovih zajedničkih sastanaka".

"Ovaj sastanak, pre svega, potvrđuje i zajedničku posvećenost i političku volju da se ojača sveobuhvatni okvir saradnje naše dve zemlje, u cilju stvaranja otvorenog prostora za interakciju u idejama, kapitalu, trgovini, inovacijama i u bilo kojoj drugoj oblasti od zajedničkog interesa," rekao je Murtezaj, dodajući da "obe zemlje i dalje imaju mnogo prostora za rast u cilju sveobuhvatnog razvoja".

Sa druge strane, ministarka spoljnih poslova Albanije, Ogeta Barbuluši, pohvalila je saradnju u različitim oblastima, navodeći da je sekretarijat međuinstitucionalni mehanizam za koordinaciju.

"Cilj Sekretarijata je koordinacija, ali on ima i ulogu priprema za naredni sastanak dve vlade," rekla je Barbuluši.

Treća sednica vlada Kosova i Albanije održana je početkom juna, a nakon onih 2015. i 2014. godine. Tokom ovih sastanaka potpisana je i "Deklaraciju o strateškom partnerstvu i saradnji", na osnovu koje se odvija potpisivanje dodatnih sporazuma, kao što je onaj o zajedničkom obrazovnom sistemu. Istovremeno, otvoren je i zajednički konzulat u Minhenu, Bariju i Milanu, novi carinski punkt između Kosova i Albanije, dok albanski zvaničnici lobiraju za nova priznanja Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.