Još jedan sastanak bez sporazuma i bez obraćanja medijima

FOTO: KoSSev
21:00 – Osmani: Sastanak sa Kvintom sutra na zahtev i LDK i LVV

Kako je Vjosa Osmani objasnila za Gazeta Express, sastanak sa zemljama kvinte uslediće na zajednički zahtev LDK i LVV, i on će biti informativnog karaktera.

20:45 – LDK „potvrdio sastanak“

Oglasio se i LDK sa saopštenjem, navodeći da su na sastanku predstavili stavove koji su već poznati javnosti i za koje smatraju da su „dobro balansirani i koji služe stabilnosti“ za upravljanje Kosovom.

20:30 – LVV: Sutra sastanak sa Kvintom

Večeras se oglasio i Pokret Samoopredeljenje. Potvrdili su da nije postignut sporazum na današnjem sastanku i najavili da će se sutra sastati sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU.

19:13 – Ni ovog puta ništa od sporazuma, novinari čekali niko im se nije obratio

Uprkos najavama samih lidera dve pobedničke stranke kosovskih izbora da će se danas postići sporazum, ni ovog puta nema koalicionog sporazuma LDK – LVV, javila je Koha, pozivajući se na svoj anoniman izvor.

Iako su više od dva sata brojne medijske ekipe još jednom čekale da im se obrate lideri dve stranke, to se ipak nije dogodio. I Mustafa koji je ranije napustio kosovsku skupštinu i Kurti, izbegli su da se obrate medijima.

Koha javlja da se razgovori nastavljaju sutra.

Od 20. januara teče, 15-dnevni rok za postizanje vlade.

17:01 – Počeo novi sastanak Ise Mustafe i Aljbina Kurtija – očekuju sporazum

Oko 16:40, počeo je još jedan sastanak Ise Mustafe i Aljbina Kurtija u kosovskoj skupštini. Brojne novinarske ekipe nalaze se u holu skupštine u očekivanju ishoda još jednog sastanka lidera Samoopredeljenja (LVV), Aljbina Kurtija i lidera LDK, Ise Mustafe. Pre sastanka Mustafa i Kurti su rekli da će danas postići sporazum.

Dva politička subjekta i danas, kao i poslednjih meseci pregovaraju o mogućoj koalicionoj vladi, a ovom sastanku prethodile su izjave potpredsednika LDK, Ljutfija Hazirija o tome da je tokom vikenda došlo do približavanja stavova dve stranke i da je dogovor o koaliciji „pitanje dana“.

Haziri, međutim, nije precizirao šta to približavanje stavova znači.

I jutros je sam lider LDK, Mustafa, najavljujući ovaj sastanak, ocenio da je postizanje dogovora danas moguće.

U kosovskim medijima su danima spekuliše o detaljima ponuda i kontraponuda dve strane, koje se spore oko mesta predsednika i predsednika skupštine. I jedno i drugo, LDK smatra, treba da pripadne njima, dok se LVV već oglušio o jedan od zahteva potencijalnih partnera i za predsedavajućeg Skupštine predložio svog kandidata, Glauka Konjufcu, čiji je izbor potvrđen na konstitutivnoj sednici skupštine Kosova u decembru.

Poslednja u nizu navodnih ponuda na koje je, opet navodno LDK pristao, bio je da uz obećanih 5 ministarskih pozicija dobiju još jednu – ministarstvo spoljnih poslova na čijem bi čelu bila Vjosa Osmani koja je trebalo da bude potpredsednica kosovske skupštine, dok bi Konjufca ostao predsedavajući skupštine.

Međutim, kasnije u toku dana, potpredsednik LDK, Agim Veljiu, je novinarima nakon sastanka predsedništva ove stranke, rekao da LDK ne odustaje od svoje poslednje ponude, a to je insistiranje na ostavci Konjufce i imenovanja LDK kandidata za prvog čoveka skupštine, do onog trenutka kada drugi LDK kandidat bude odabran za kosovskog predsednika, i kada funkciju predsednika skupštine može ponovo da preuzme LVV. Ova ponuda uključuje i dosadašnju podelu ministarstava na pet prema pet.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.