Počeo je Ramazan – poseban mesec u Islamu

Foto: KoSSev

Počeo je Ramazan – mesec posta za vernike islamske veroispovesti. Ramazan je najvažniji, najodabraniji, ali i sveti mesec – jer počinje objava Kurana.

Ramazan traje 30 dana, i pada uvek na isti dan u islamskom kalendaru, dok datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski kalendar solarni, a islamski lunarni.

Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru.

Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog vernika islamske veroispovesti je i post koji se sprovodi u ovom mesecu. Tokom trajanja Ramazana oni se moraju uzdržavati od hrane, pića i telesnih zadovoljstava, i to od zore pa do zalaska sunca – odnosno iftara ili ramazanske večere.

Tada je u kućama Muslimana posebno svečano, porodice i prijatelji se okupljaju, obeduju zajedno i druže i to posle teravije – odnosno molitve.

Kao i u hrišćanskoj veri, i kod muslimana suština posta je uzdržavanje od ružnih reči, dela i primisli i nasuprot tome – činjenje dobrih dela.

Prvi dan ramazanskog posta islamski vernici započeli su već sinoć nakon zalaska sunca.

Ramazanski post završiće se kada se pojavi mlad mesec, kada nastupi Ramazanski Bajram.

KoSSev čestita praznik svim vernicima muslimanske veroispovesti!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.