Čestitke za Mesec Ramazana: Deljenje, mir i praštanje

Počeo je Ramazan – mesec posta za vernike islamske veroispovesti. Stižu i prve čestitke.

Kosovski muftija Naim Trnava čestitao je muslimanskim vernicima početak meseca Ramazana.

„Postom, muslimanski vernik ima za cilj da bude pobožniji, posvećeniji, osetljiviji, racionalniji, humaniji i tolerantniji u odnosu na sebe, porodicu, zajednicu i društvo uopšte“, rekao je Ternava u obraćanju javnosti, javila je RTK2.

U svom govoru osvrnuo se i na rat u Ukrajini, pozivajući na molitvu za mir, spokoj i razumevanje i tokom meseca Ramazana.

I kosovski zvaničnici čestitaju još od sinoć.

„Muslimanski vernici večeras se spremaju za poseban mesec, mesec Ramazan. Od danas se njihov svakodnevni život menja. Svojevoljno i žrtvujući se lišavaju jela i pića, sa željom da sa zalaskom sunca žeđ prođe i nagrada bude postignuta“, naveo je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Poručio je da će ovogodišnji Ramazan zateći vernike u mnogo boljem zdravstvenom stanju nego u pandemiji.

„Svim muslimanskim vernicima – neka vam post bude lak, a prvi iftar dobar za vas“, poručio je Kurti.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani podeća na to da je ovo mesec žrtvovanja i solidarnosti, tradicija koju albanski narod, kako navodi vekovima poznaje i čuva.

„Potrebna nam je nada, hrabrost i podrška jednih drugima, pa je ovaj mesec adekvatan za zajednički napor i dokaz da deleći sa potrebama pravimo najhumanije društvo i najkonsolidovaniju državu“, poručila je.

Detaljniju čestitku je uputio i predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca:

„Sveti mesec Ramazan je božanski test harmonije, saosećanja i dobrote. Promoviše velikodušnost, dobrotu i prelep osećaj solidarnosti i bratstva. Rituali su praćeni pojačanom molitvom i koordinisanijim naporom da se slušaju i recituju reči Časnog Kurana i da se živi moralnim životom. Pored fizičke discipline, Ramazan takođe podstiče rast intelektualnih i duhovnih dužnosti. Post zahteva od nas da se ne potčinimo svojim niskim strastima i da se borimo protiv loših društvenih navika. Takođe služi kao važan podsetnik na našu društvenu i etičku odgovornost prema celom čovečanstvu. Na ovaj način, mesec Ramazan ima priliku da nas još više približi našem Stvoritelju. Obnovimo svoju posvećenost i posvećenost našem duhovnom traganju, koje svakog od nas vodi ka duhovnom prosvetljenju i ispunjavanju naših obaveza, težnji ka najvišim vrlinama. Svim vernicima islamske veroispovesti želim da ovaj mesec Ramazan bude inspiracija za dobra dela i nagrada za žrtvu i strpljenje! Mir da učini vaš post što lakšim!“

Čestitke stižu i sa lokala.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić, uputila je čestitke građanima muslimanske veroispovesti i velikodostojnicima islamske zajednice za početak ramazanskog posta, uz želju da njegova simbolika – praštanja i solidarnosti – bude put kojim će koračati svi građani.

“Ramazan je mesec posta. Post od jela i pića, ali i post od ružnih dela, govora pa čak i ružnih misli. Simbolika Ramazana je u odricanju, praštanju, solidarnosti. Pored svih aktuelnih dešavanja u svetu, koja su nas zadesila, nužna je potreba svakog od nas da se okrenemo jedni drugima, pružimo ruku pomirenja jer samo zajednički, u duhu ljubavi, dobročinstva i čovekoljublja, sa komšijama i prijateljima svih vera i opredeljenja, možemo graditi bolju budućnost naše dece. Želim da nam svima ovaj veliki praznik u domove donese dobrog zdravlja i sreće, kao i mir i blagostanje. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!” stoji u čestitki Adrijane Hodžić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.