Počeo je Ramazan: Bogati da se podsete gorkog ukusa gladi koji siromašni osećaju svakog dana

Počeo je mesec posta za vernike islamske veroispovesti. Ramazan je, kako veruju, najvažniji, najodabraniji i poseban mesec u islamu – vreme blagodati, božje milosti, ali i sveti mesec, jer počinje objava Kurana. Ramazan su započeli i vernici sa Kosova i Metohije. Zvaničnici su im uputili čestitke.

„Post odlikuje visoke osobine morala i daje im savršen oblik. Da bi vernici nosili titulu istinskog posta, posebno u ovom mesecu, moraju da pokažu uzdržanost i oprez u rečima i ponašanju. Post je škola humanosti,“ poručio je vernicima poglavar Islamske zajednice na Kosovu, muftija Naim Trnava.

Post, dodao je, kako se veruje ističe važnost solidarnosti, da se bogati podsete gorkog ukusa gladi koji siromašni osećaju svakodnevno.

„Ovaj blagosloveni mesec jača moral i povećava predanost,“ poručio je kosovski predsednik, Hašim Tači i dodao da svim islamskim vernicima želi „mnogo mira, ljubavi i tolerancije“.

Ovaj mesec da vam donese više duhovnosti, prosperiteta i blagostanja. Neka ovaj mesec posluži za jačanje osećaja žrtvovanja, milosti i praštanja među ljudima, naveo je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

Čestitke su stigle i od srpskih zvaničnika sa Kosova i iz Beograda.

„Povodom nastupajućeg blagoslovenog meseca Ramazana, starešinstvu i svim vernicima islamske veroispovesti na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Republike Srbije, želim da ovaj mesec posta, jasnih misli i dobrih dela, doprinese jačanju međusobnog uvažavanja, tolerancije i suživota naroda, vera i kultura, kao što nam nalaže viševekovna tradicija na ovim našim zajedničkim prostorima“ – poruka je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

„Slaveći početak meseca Ramazana, meseca posta, molitve i dobročinstva, želim da zajedničke čovečne vrednosti osvetlјavaju put pomirenja, pokajanja i praštanja. Pozivam vas da zajedno gradimo društvo u kome će se poštovati kulturne i verske različitosti i da stvorimo uslove da svaka nacionalna i verska zajednica slobodno afirmiše svoje najviše vrednosti. Naredne praznične dane provedite u duhu sreće, dobrog zdravlјa i blagostanja,“ stoji u čestitki potpresednika kosovske vlade i ministra za zajednice i povratak, Dalibora Jevtića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.