Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

U intervjuu Fajnenšel tajmsu predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da je „opsednut“ Kosovom i da bez rešenja tog problema sve što je do sada ostvario neće biti održivo. Fajnenšel tajms piše da Vučić, kako bi se Srbija kvalifikovala za članstvo u EU, prvo mora da reši status Kosova. „Opsednut sam Kosovom. Ukoliko ne rešimo taj problem, sve što smo do sada postigli neće biti održivo. Prva kriza bi nas uništila,“ rekao je Vučić.

Baš bih voleo da znam zašto bi prva kriza uništila sve što je postignuto (ako jeste) i zašto to postignuto neće biti održivo zbog nerešavanja pitanja Kosova. To onda govori o tome da su sve to klimavi rezultati, priča od sapunice, i to za malu decu, vetar i magla, ili dim i prašina, fabrike koje na krovovima imaju metalne kuke pa onda oni koji su ih doneli, samo dođu, zakače ih helihopterima i odnesu ih, kada im padne na pamet ili kada ih obavezoprimac naljuti, jer nije rešio problem kako su mu rekli. 

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je u Prištini na svečanosti povodom 70 godina nezavisnosti Izraela zatražio od te zemlje da prizna nezavisnost Kosova.Veselji je obećao da će vrlo brzo u centru Prištine biti izgrađena nova sinagoga kako bi i „građani Jevreji vršili svoje verske obrede na dostajanstven način u državi Kosovo“.

Pošto je Srbija priznala Palestinu i protiv je da Jerusalim bude glavni grad Izraela, to ima logike, ali neke stvari i neke politike ne funkcionišu po principu inata. A pošto će u Prištini graditi sinagogu, još i pre poziv ima velika očekivanja, ali neke stvari i neke politike ne funkcionišu po principu ulizivanja.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da neće biti duplih tehničkih pregleda kao što je najavljeno, već će oni biti kao i do sada na godinu dana. Ići ćemo na izmene zakonskih odredaba iz 2009. godine, istakao je Stefanović.Nebojša Stefanović je razjasnio da je zakonskim odredbama iz 2009. godine predviđeno da tehnički pregledi budu na šest meseci za vozila starija od 15 godina. Ova odredba neće biti primenjivana i ići ćemo na izmene tog zakona.

I sada se svi pitamo – ko je zakon doneo? I ako ga je doneo – zašto ga nije poštovao? I ko sve posle vlasti donosioca, odredbe takođe nije poštovao? I kako ga ni ova vlast ne sprovodi? I kako ga medijski najavi, pa ga onda snažno odbaci? A onda sebe proglasi za dušebrižnika nad građanima koji imaju vozila starija od 15 godina? I tada kod nas takvih pokrenu bes prema onima koji su zakon donosili 2009. I uspeli su. Nikada nećemo glasati za te neke od pre, nego za ove.  

Ministar za inovacije Nenad Popović potpisao je u Sočiju sporazum o saradnji između Vlade Srbije i državne korporacije Rusije za atomsku energiju – Rosatom u razvoju inovacija i novih tehnologija na području primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Potpredsednik Rosatoma za centralnu Evropu Vadim Titov kaže da korišćenje atomske energije ne znači samo gradnju nuklearnih elektrana.

E to ti je Srbin. Samo nam još to treba. Pa ko će posle da ti veruje da je to u mirnodopske svrhe? Pa još Srbima. Pa ima da nas nagaze kao Irak. I Sadama.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.