Počelo peto izdanje „Media Fellowship“ programa OEBS-a na Kosovu za mlade novinare

FOTO: OEBS

Misija OEBS-a na Kosovu danas je započela svoje peto izdanje „Media Fellowship“ programa, godišnju inicijativu koja ima za cilj da razvije veštine mladih novinara i novinarki i uspostavi mrežu kolega i koleginica novinara iz različitih zajednica.

I ove godine, osam novinara i novinarki sa celog Kosova posetiće lokalna novinarska udruženja, javne emitere, savete za štampu i istraživačke medijske kuće u Prištini i Beogradu.

„Oni će iz prve ruke naučiti o profesionalnim standardima izveštavanja, novinarskim standardima, kvalitativnom izveštavanju, medijskoj i informacionoj pismenosti i poštovanju etičkih kodeksa“, poručuju iz OEBS-a.

„Program ‘Media Fellowship’ Misije OEBS-a okuplja mlade novinare i novinarke iz različitih zajednica, pružajući im priliku da se povežu sa uglednim novinarima i stručnjacima, i pomaže im da napreduju u medijskom okruženju koje se brzo menja“, kazao je ambasador Majkl Davenport, šef OEBS-a na Kosovu.

„Dok budu stvarali sopstvene profesionalne puteve, ovi mladi novinari će oblikovati budući javni diskurs, i nadam se da će zagovarati slobodu štampe i pristup pouzdanim informacijama“.

Pokrenut 2017. godine, sa dvogodišnjom pauzom tokom pandemije, „Media Fellowship“ program, kako naglašavaju iz OEBS-a, neguje talenat lokalnih novinara, istovremeno promovišući rodnu ravnopravnost.

Nastavlja da služi kao prilika za jačanje odnosa među zajednicama između novinara iz različitih zajednica i njihovog uvida u to kako mediji funkcionišu u regionu.

Do danas, 38 novinara i novinarki iz različitih zajednica na Kosovu učestvovalo je u programu i pridružilo se alumnijima programa „Media Fellowship“.

Novinari izabrani za ovogodišnji program „Media Fellowship“ su Škodrane Dakaj iz BIRN-a, Unitet Beriša iz T7, Vljera Šabani iz Kallxo.com, Zoran Savić iz KOSSEV-a, Dušica Stanković iz Kontakt Plus Radia, Uroš Nikolić iz RTV Mir, Donjeta Zećiraj iz Telegrafi.com i Armand Hoti iz ATV-a.

Program je započeo juče u Prištini, a ovaj sastav posetiće i redakcije u Beogradu, Tirani i Podgorici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.