Počela Vidovanska likovna kolonija

U Gračanici je večeras počela sedamnaesta po redu Vidovdanska likovna kolonija. Istovremeno je otvorena umetnička izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije.
 
Više od deset umetnika sa Kosova i centralne Srbije i ove godine će učestvovati na Vidovdanskoj likovnoj koloniji. Najbolji rad biće nagrađen priznanjem Longin.
 
Inspiracija umetnicima – Gračanica i Vidovdan, kaže za RTV Kim profesorka Zorica Furunović koja će ove godine po prvi put učestvovati na gračaničkoj koloniji.
 
"Gračanica je uvek inspiracija. Srećna sam što prvi put posle dugo, dugo vremena dolazim u Gračanicu. Srećna sam i što ću posle 16 godina obići Prištinu, moj rodni grad. Zahvalna sam ljudima iz Gračanice što su me pozvali da budem učesnik ove kolonije."
 
Vidovdansku likovnu koloniju večeras je otvorio profesor Petar Đuza, jedan od pokretača ove likovne manifestacije.
 
"Dvadeset godina se ovde održava jedna od najboljih i najlepših kolonija koju imamo i koja je okupila naša najpoznatija umetnička imena. Od ove kolonije očekujem upravo ono i što se zbiva, jer dvadeset godina to je naša istorija i tradicija i naš duhovni i umetnički identitet, ali ono što smo želeli je da se na ovim prostorima, nadomak velike Milutinove Gračanice, sjedini naša umetnost i naša tradicija".
 
Đuza se zahvalio rukovodstvu Doma kulture u Gračanici na organizaciji ovog događaja i istovremeno zatražio pomoć lokalnih struktura likovnoj umetnosti.
 
Preko pedeset radova umetnika iz centralne Srbije večeras je izloženo u Galeriji Doma kulture u Gračanici.
 
Vedran Vučić iz Udruženja likovnih umetnika Srbije rekao je da se u Gračanici ne oseća kao gost već kao domaćin i da će iz ovog mesta u Beograd poneti samo lepe utiske. Vučić je rekao da ULUS pruža ruke umetnicima iz Gračanice i pozvao ih da zajedno stvaraju.
 
"Ova izložba ima funkciju da ne samo da se ona pokaže, nego da ona sama bude jedan prozor koji otvara prostor za saradnju. Tako da ćemo ovde u Gračanicu dolaziti, i nadam se da nas ljudi iz Gračanice neće doživljavati kao goste, nego ćemo imati jedno lepo iskustvo. Ja se ovde posle dva dana osećam kao domaćin i kao da sam sa ovim ljudima celog života".
 
Otvaranju likovne kolonije prisustvovali su gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić i predstavnica Kancelarije za KiM Malinka Mitrovica, koji su i podržali organizovanje ovog događaja. 
 
Organizatori Vidovdanskih svečanosti najavili su bogat program za jun, a kao najvažnije su istakli koncert Vlada Georgijeva, koncert Sinfonijskog orkestra RTS-a sa preko 60 izvođača, premijeru predstave „Baš Čelik“- Narodnog pozorišta iz Prištine, gostovanje Beogradskog narodnog pozorišta.

 

 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.