Počela upotreba elektronskih recepata u Gračanici

e recept
Foto: Politika

Sve zdravstvene ustanove koje funkcionišu po sistemu Ministarstva zdravlja Srbije od 1. marta 2019. godine postupaju po Pravilniku o obrascu i sadržini lekarskog recepta, načinu izdavanja i propisivanja lekova. U Domu Zdravlja Gračanica ove nedelje je započelo elektronsko izdavanje recepata.

Pojedini lekari već izdaju elektronske recepte jer su šifre Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) dostupne od pre par dana, međutim primena elektronskog izdavanja recepata nije zaživela u svim zdravenim ustanovama na teritoriji ove opštine.

„Mi trenutno radimo smanjenim kapacitetom zato što nemaju sve naše organizacione jedinice pristup internetu, odnosno provajderu koji podržava i IZIS sistem, koji trenutno može da funkcionše samo preko MTS DOO mreže. Dok u onim ustanovama gde postoji pristup MTS-ovom internetu, funkcioniše elektronski sistem,“ navodi direktorica Doma zdravlja Gračanica Mirjana Dimitrijević.

Izdavanje elektronskih recepata moguće je za sada u Domu zdravlja Gračanica i ambulanti u Lapljem Selu, potvrdila je Dimitrijević.

Pacijentima neće biti uskraćena propisana terapija ni u onim zdravstvenim ustanovama u kojima se još ne koristi ovaj sistem.

„Naši lekari imaju mogućnost da primene papirnu formu recepta, ali ne onu staru, već postoji obrazac 2 gde će pacijentima u okolnim ambulanatama pisati tu formu recepta“, dodala je Dimitrijević.

Za izdavanje lekova od sada je potrebna samo zdravstvena knjižica.

„Sada kada lekar upiše, odnosno ubaci te lekove u sistem, pacijent je dužan da u roku od 15 dana ode do apoteke i podigne tu prvu količinu lekova za jedan mesec. To ne znači da će moći da podigne lekove za šest meseci odjednom i to je jako bitno“, objašnjava detaljnije doktor Dalibor Stojanović kako sistem funkcioniše.

Sa druge strane, u apoteci pri Domu zdravlja u Gračanici nedostaje veliki broj lekova, dostupni su samo osnovni lekovi.

Šef apoteke, Đorić Nebojša, kaže da trenutno na stanju ima „nešto od antibiotika, antihipertenziva, antidijabetika i sirupa za decu“.

KoSSev portal nedavno je povodom novog sistema izdavanja recepata kontaktirao zdravstvene ustanovama na teritoriji Kosova, o tome čitajte ovde:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.