Počela sednica o KiM-u, Vučić se obraća poslanicima (VIDEO)

Danas se u Skupštini Srbije održava posebna sednica na kojoj predsednik Srbije, Aleksadar Vučić, predstavlja izveštaj Kancelarije za KiM o Kosovu i Metohiji i dosadašnjem dijalogu sa Prištinom. Sednica u srpskom parlamentu o Kosovu i Metohiji održava se nakon 6 godina.

Sednica je počela kako je i prethodno najavljeno – u 16 časova, dolazak Aleksandra Vučića za skupštinsku govornicu dočekan je dugotrajnim aplauzom prisutnih. Pored poslanika vladajućih stranaka i dela formalne opizicije, tu su i predstavnici Srpske liste, članovi diplomatskog kora koji sednicu prate sa galerije.

Pročitajte još: Izveštaj Kancelarije za KiM: Sedam konkretnih koristi za srpsku stranu


Beta: Incident ispred Skupštine pre početka sednice

Ispred Skupštine Srbije, pre početka sednice, došlo do incidenta kada je vozilo sa predsednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem izguralo poslanike Dveri koji su ispred parlamenta došli da sačekaju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, prenela je Beta.

Kako prenosi reporter Bete, Šešeljev automobil je „izgurao“ poslanike Dveri i njihov transparent na kojem je pisalo „Danas izdaja – sutra robija“. Beta je takođe javila da je, nakon što se automobil zaustavio, Šešelj od svog vozača zatražio da ih zgazi automobilom.

Ubrzo su ispred skupštine izašli i poslanici SRS koji su pozvali poslanike Dveri „na obračun“ a tu se pojavio i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić koji je, takođe, vređao opozicione poslanike koji su čekali Vučića.

Nakon što je Vučić stigao u parlament, poslanici Dveri su mu vikali „izdaja, izdaja“, dok su poslanice Srpske napredne stranke napravile živi zid između njega i opozicije.

Poziv da prisustvuju dobili su i premijerka Ana Brnabić, članovi Vlade i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Sednici, međutim, ne prisustvuju članovi opozicionih stranaka okupljenih oko Saveza za Srbiju. Oni inače bojkotuju zasedanje srpskog parlamenta od februara ove godine, uz obrazloženje da su vladajuće stranke obesmislile rad parlamenta ukidanjem debate, slobode govora, a uvođenjem institucionalnog, kako su objasnili – nasilja.

I za današnju sednicu rekli su da se radi  o „rijaliti seansi i novom glumatanju predsednika Srbije sa lažnom opozicijom“, „psihodeličnom vodvilju“ i novom „triku“ Aleksandra Vučića da kroz teme o kojima do sada srpski parlament nije raspravljao uprkos pokušajima opozicije, učini da se ta opizicija i vrati parlamentu. Prethodno su objasnili i da bi njihovo učešće bilo protivno nedavno potpisanom Sporazumu sa narodom.

Oni su takođe pred današnje održavanje sednice održali konferenciju u skupštinskom holu i još jednom ponovili razloge za svoj nedolazak.

U ovim trenucima govori predsednik Srbije. Trenutno lista hronologiju događaja u vezi sa KiM-om i ono što vidi kao kratak pregled istorije Srba i Kosova i Metohije. Prenosi poruku o lošom demografskom priraštaju srpskog naroda, odnosno, sve manjem broju Srba na KiM-u, nasuprot, kako tvrdi, uzlaznoj demografskoj putanji albanskog naroda. Takođe, naglašava ono što vidi kao propuste prethodnih vlada o KiM-u.

Za sednicu o „najvažnijem srpskom pitanju“, „pitanju svih pitanja“, kako vlast često ističe kada govori o KiM, trebalo je punih šest godina da stigne na dnevni red u srpski parlament.

Međutim, sa druge strane, predsednik Srbije se neće štedeti danas u svojim ličnim naporima da građanima Srbije objasni ovo pitanje. Govoriće i do tri sata, javili su pojedini srpski mediji, dok bi sama sednica mogla da potraje i dva dana. Nakon rasprave, izveštaj Kancelarije za KiM bi trebalo da bude dat na usvajanje.

Tanjug-ov uživo prenos ove sednice pratite ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.