Počela berba grožđa u Visokim Dečanima: Rodna godina za dečansko vino i rakiju

Dečanski monasi su ove nedelje započeli berbu čuvenog metohijskog grožđa. Manastirski vinograd se nalazi u Velikoj Hoči kod Orahovca. Bratiji iz manastira pomažu bogoslovci iz prizrenske bogoslovije i njihovi profesori, a monasima se u jednom trenutku pridržio i iguman Teodosije. Ova godina sa mnogo sunčanih dana u metohijskoj kotlini je bila rodna i čuveni Dečanci očekuju dobru berbu.

"Ukupno očekujemo ove sezone prinos od 35 tona grožđa. Mlado vino će već za pet meseci biti upotrebno iako je bolje da odstoji. To je vino zatvorne rubin boje, intenzivno obojeno, suvo vino," kaže u razgovoru za KoSSev iguman manastira, Sava Janjić.

U manastirskim vinogradima se neguju dve sorte – Merlot i Cabernet Sauvignon. Količina alhohola u dečanskom vinu je oko 14%. 

Visoki Dečani su, međutim, poznati i po lozovoj rakiji plemenite boje i jedinstvenog ukusa. Ove godine manastir dobija i svoju prvu šljivovicu.

"Budući da ove godine u manastirskom voćnjaku kod manastira imamo i veliki prinos šljiva, pravićemo i šljivovicu," kaže otac Sava.

Ove i mnoge druge prirodne proizvode, predmete od domaće radinosti, nakit, uz nadaleko čuvena umetnička dela, pre svega ikone i duborez, osim za samu bratiju i često darivanje važnih gostiju, monasi prodaju i tako obezbeđuju ekonomsku održivost samog manastira.

"Nameravamo da postepeno povećavamo proizvodnju vina koje je posebno vazno za ekonomsku održivost manastira Visoki Dečani," dodaje otac Sava.

Prvu vinovu lozu u Visokim Dečanima po predanju zasadio je Sveti kralj Stefan još u 14. veku, koji je i zaštitinik samog manastira, od kada Visoki Dečani imaju svoj metoh i vinicu. Manastir danas ima vinograd koji se neguje na pet hektara manastriske zemlje a dečansku vinariju u Hoči vodi monah Marko Diklić. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.