Po drugi put u Goraždevcu za 5 meseci: Pucnjava, zapaljen spomenik žrtvama NATO bombardovanja

Noćas je u Goraždevcu otvorena vatra u centru sela, izrešetan je jedan automobil, koji je kasnije bio i u plamenu, zapaljen je spomenik žrtvama NATO bombardovanja u centru sela, a metkovi od vatrenog oružja pronađeni su u vratima kuće jednog meštanina, javio je rano jutros Radio Goraždevac. Tanjug je javio nešto kasnije da je pucano na nekoliko kuća, a da su oštećena dva automobila. Kancelarija za KiM upravo je osudila napad, a direktor ove kancelarije, Marko Đurić, biće danas sa meštanima u uvom selu. Kancelarija za KiM navodi da se radi o više "terorističkih napada", koji su noćas, širom Goraždevca, izvršila "nepoznata lica albanske nacionalnosti". Đurić je noćašnji događaj opisao kao „kristalnu noć“ koja ima "sva obeležja terorizma". Noćašnji događaj u Goraždevcu potvrdio je i ministar u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić. Gotovo isti incident dogodio se i 9. jula u  istom selu

"Ekstremisti su širom Goraždevca pucali iz vatrenog oružja, srušili spomenik žrtvama NATO bombardovanja u centru mesta, pucano je na kuću u vlasništvu Saše Petrovića, zapaljen je automobil Srboljuba Kolašinca i spaljena je trafika porodice Vuksanović," navela je Kancelarija u svom saopštenju.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je prethodno za Tanjug da je pucano na kuću petočlane porodice Petrović na koju je ispaljeno pet hitaca iz vatrenog oružja, a da je jedan metak pronađen u kupatilu kuće.

Jevtić je kazao da su napadači pokušali da zapale spomen obeležje u selu, da je spomenik demoliran i da je u incidentu jedan automobil zapaljen.

Kosovska policija je obavila uviđaj i za sada nema više dostupnih informacija o tome.

"Kristalna noć" u Goraždevcu ima sva obeležja terorizma

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji će danas, zbog novonastale situacije, iz Beograda doći u Goraždevac, osudio je "teroristički napad albanskih ekstremista na Srbe i njihovu imovinu" i pozvao Goraždevčane, kao i sve Srbe na Kosovu i Metohiji da "sačuvaju prisebnost i ne odgovaraju na provokacije albanskih ekstremista". 

"Ovo terorističko delo je još jedan podsetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u našoj južnoj pokrajini daleko od normalne i standarda kakvi postoje u društvima čija je ambicija da postanu deo Evropske unije," navodi se u saopštenju i dodaje da je nedvosmisleni cilj napada zastrašivanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kako bi se ono prinudilo na iseljavanje.

Đurić je noćašnji događaj opisao kao "kristalnu noć" koja ima "sva obeležja terorizma".

"Uveren sam da velika većina Albanaca na Kosovu i Metohiji ne želi eskalaciju nasilja u svom okruženju, a privremene institucije samouprave u Prištini sada imaju priliku da pokažu svoju zrelost tako što će pronaći počinioce ovih bezumnih i ničim izazvanih terorističkih akata," naglasio je takođe.

On je apelovao i na predstavnike međunarodne zajednice da reaguju sa najvećom ozbiljnošću kako bi se, po njegovim rečima, izbeglo dalje ugrožavanje bezbednosti Srba i narušavanje krhke stabilnosti na Kosovu i Metohiji. 

"Ovo je upozorenje svima koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji podložna destabilizaciji i kakve konsekvence može imati neadekvatno reagovanje na politički ekstremizam dela opozicije u Prištini, koja je šovinističkom retorikom i delovanje od svih nealbanaca u našoj južnoj pokrajini napravila potencijalnu metu."U Goraždevcu se gotovo isti incident dogodio i 9. jula ove godine, oko 1 i  20 minuta posle ponoći – sat vremena ranije nego incident koji se desio noćas, kada je pucano na parkirano vozilo beogradskih registarskih tablica. Iste večeri nepoznate osobe polile su benzinom i pokušale da zapale spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju, kao i deci stradaloj u terorističkom napadu u Bistrici, avgusta 2003. godine koji se nalazi u centru Goraždevca.

Goraždevac je u i prošlosti bio meta više teških napada i incidenata, od kojih je najteži bio onaj kada je dvoje srpske dece iz automatskog oružja, rafalom, 2003. godine ubijeno, a četvoro ranjeno, dok su se na letnjem raspustu kupala u seoskoj reci Bistrici. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.