Po četvrti put postavljena spomen ploča nestalim novinarima

Na putu između Velike Hoče i manastira Zočišta, predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i njihovog ogranka Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) juče su po četvrti put postavili spomen ploču nestalim kolegama Đuri Slavuju i Ranku Pereniću. Spomen ploča na kojoj je na srpskom i na albanskom ispisano "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih” postavljena je pored puta, na mestu gde su 1998. godine godina nestala dvojica novinara. Postavljanju ploče iako pozvani, nisu prisustvovali ambasadori na Kosovu, kao i drugi predstavnici međunarodne zajednice, dok je ploča postavljena uz nadgledanje pripadnika KFOR-a i Kosovske policije.

"Svima kojima smeta ova poruka 'Tražimo ih' i koju moramo četvrti put da postavljamo na ovom mestu gde su pre 17 godina oteti Đuro Slavuj i Ranko Perenić poručujemo – 'Naćićemo ih'! A oni koji su ih kidnapovali su ovde negde blizu nas, ali je ruka pravde daleko od njih zato što su oni, čija je dužnost da pronađu kidnapere i da ih kazne, ili njihovi jataci – ili su nesposobni, ili su zastrašeni, ili su korumpirani," kazao je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Nino Brajović, saopšteno je iz UNS-a.

Sa mesta gde je spomen obeležje juče po četvrti put postavljeno, Brajović je poručio i da novinarska udruženja i danas traže od nadležnih tužilaštva da pokrenu istragu i pronađu one koji su kidnapovali sve njihove kolege novinare, kako srpske, tako i albanske nacionalnosti.

Predsednik DNKiM, Budimir Ničić, napomenuo je da je na postavljanje ploče nestalim novinarima pozvano više od 20 ambasadora na Kosovu, kao i predstavnici EULEX-a i OEBS-a, ali i da se niko tom pozivu nije odazvao, podsetivši istovremeno šta se prošle godine dogodilo sa tablom i dodavši da se ništa ne zna o nestalim novinarima, jer se "niko time nije bavio".

"Što se tiče ove table koju smo danas postavili, ovo je u stvari tabla koju smo mi prošle godine postavili, a potom je pronašli porušenu u neposrednoj blizini, samo par dana nakon što je postavljena. Kada smo ovu tablu pronašli na oko 50 metara od mesta gde smo je postavili, pronašli smo i odgovor na pitanje koje godinama tražimo, a to je – zašto godinama ništa ne znamo o Đuri Slavuju i Ranku Pereniću. A odgovor je očigledan – zato što se niko time nije bavio. Da su pretražili ovu šumu, možda bi pronašli još neke tragove koji vode do naših kolega. Očigledno je da je taj etnički teret previše težak da bi se sa njim u glavi češljala ova šuma. Onaj koji ovu tablu uklanja, njemu očigledno savest nije mirna," rekao je Ničić.

Spomena ploča je rušena unazad tri godine i to ubrzo pošto bi bila i postavljena. Kosovska policija i drugi nadležni do sada nisu otkrili ko je i zašto rušio ploču na kojoj je kao i sada, na srpskom i albanskom jeziku pisalo "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih."

Pre jučerašnjeg postavljanja ploče nestalim novinarima, predstavnici UNS-a i DNKiM-a sreli su se i sa zamenikom predsednika opštine Gračanica, Ljubinkom Karadžićem i predsednicom SO Gračanica, Brankicom Kostić i obišli lokaciju u Gračanici na kojoj je UNS-u dodeljeno zemljište za izgradnju Novinarskog doma.

U Domu kulture u Goraždevcu u poslepodnevnim satima otvorena je i izložba fotografija Branka Belića i predstavljena foto-monografija "Lica" u kojoj se prepliću poznati likovi novinara, slikara, glumaca i političara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.