Po 50 evra u septembru za korisnike penzija koji su pravo ostvarili do 25. avgusta

Penzioneri Park šetnja Penzija
FOTO: KoSSev

Novčana pomoć u iznosu od 50 evra leći će na račune penzionera već sledećeg meseca. Međutim, uslov je da su korisnici penzija to pravo ostvarili zaključno sa 25. avgustom, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije.

Kako je najavljeno, u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije od 8. aprila 2021. godine Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje izvršiće 22. septembra isplatu novčane pomoći od 50 evra u dinarskoj protivrednosti svim korisnicima penzija.

Zamenik direktora Fonda PIO, Relja Ognjenović, objasnio je kome će sve pomoć biti isplaćena.

„Novčanu pomoć u iznosu od 5 900 dinara dobiće korisnici koji su ostvarili pravo na penziju, uključujući i korisnike koji su to pravo ostvarili primenom odredbe međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju. Za korisnike prava na tzv. deljivu porodičnu penziju uzima se u obzir svaka odvojena isplata penzije. Takođe, pomoć će biti isplaćena i korisnicima prava na privremenu naknadu – invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, u skladu sa članovima 223 i 225 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, i invalidskoj deci – korisnicima privremene naknade kod Fonda“, kazao je zamenik direktora Fonda PIO.

On je istakao da je uslov za sve da su pravo ostvarili zaključno sa 25. avgustom ove godine.

Međutim, oni koji su pravo ostvarili do 25. avgusta, a kojima rešenje o priznavanju prava bude doneto nakon ovog datuma, isplata će se izvršiti jednokratno nakon uspostavljanja isplate prava, precizirao je Ognjenović.

Korisnici koji ispunjavaju uslove u skladu sa ovim Zaključkom Vlade, kao i prilikom ranijih isplata novčane pomoći, neće morati da se prijavljuju već će im novac automatski biti uplaćen, podsetio je zamenik direktora Fonda Relja Ognjenović.

Osim septembarske pomoći država će svim punoletnim građanima isplatiti 30 evra u novembru i dodatnih 20 evra u decembru, dok je najavljena i pomoć od 20 000 dinara za penzionere u periodu februar/mart.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.