Plivanje za Časni Krst na Severu u senci poplava

Danas je Bogojavljenje, kada se prema tradiciji pliva za Časni krst. Ono što je u većinski srpskim sredinama na današnji dan centralni događaj, ove godine prolazi u senci velikih i gotovo iznenadnih poplava širom Kosova.

Čini se da je do sada najteža situacija u opštini Zubin Potok, gde se upravo i održava centralna manifestacija plivanja za Časni krst na Gazivodskom jezeru.

Izostao je prenos svojevrsnog spektakla, ali i bodrenje plivača brojnih poštovalaca ove tradicije koji se svake godine okupe na gazivodskoj brani.

I naša ekipa je bila onemogućena da ove godine uživo prenosi događaj. Na putu ka jezeru zaustavili su nas – usled odrona i poplava, blokirani putevi i to iz oba pravca ka Zubinom Potoku – Južne Mitrovice i Zvečana.

Mladić iz ovog kraja Nikola Đinović prvi je doplivao do Časnog Krsta.

Kako javlja Instagram stranica Zubin Potok info, za Časni krst plivalo je preko 50 učesnika, sa učešćem devojaka i ove godine, а ceremoniji je prisustvovalo lokalno sveštenstvo.

FOTO: KoSSev

Pobednik je kao nagradu, osim krsta do kojeg je doplivao, dobio zlatnik, blagodarnicu, dečansko vino i novčanu nagradu.

Blagodarnicu i flašu dečanskog vina dobili su i ostali učesnici.

Manifestaciju su tradicionalno organizovali crkvena opština Dubokopotočka i Dom kulture „Stari Kolašin“, pod pokroviteljstvom Kancelarije za KiM i opštine Zubin Potok.

Plivalo se i na centralnom Kosovu. Šestorica mladića iz Raniluga i okoline plivala su jutros u Binačkoj Moravi. U crkvama u Kosovskom Pomoravlju i manastiru Draganac služena je liturgija.

Bogojavljenje je praznik kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordan, te krst za koji se pliva simboliše ovaj događaj, a simbolično je udaljen od obale 33 metara, koliko je Isus Hristos imao godina kada je razapet na krstu.

Praznik Bogojavljenje jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, koji slavi otkrovenje Boga Sina ovaploćenog u Isusu Hristu. Prema hrišćanskom verovanju, u 30. godini Isusa Hrista je Jovan Preteča krstio na reci Jordan. Predanje kaže da se tada otvorilo nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov. Na rame Isusovo sleteo je golub, a tim krštenjem Isus započinje svoju misiju i propoved.

Srbi ovaj praznik slave 19. januara, prema julijanskom kalendaru. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zubin Potok INFO (@zubinpotokinfo)Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.