Plivanje za Časni krst na Gazivodama, prijava do 17. januara

Kao i svake godine i ovog, 19. januara, na jezeru Gazivode biće organizovano plivanje za Časni krst. Početak bogojavljenskog plivanja najavljen je za 13 časova, a zainteresovani se mogu prijaviti do 17. januara.

Praznik Bogojavljenje jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, koji slavi otkrovenje Boga Sina ovaploćenog u Isusu Hristu. Po hrišćanskom verovanju, u 30. godini Isusa Hrista je Jovan Preteča krstio na reci Jordan. Predanje kaže da se tada otvorilo nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov. Na rame Isusovo sleteo je golub, a tim krštenjem Isus započinje svoju misiju i propoved.

Srbi ovaj praznik slave 19. januara, po julijanskom kalendaru. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.

Plivanje za Časni krst običaj je koji za sobom u srpskom narodu nosi dugogodišnju tradiciju.

Prošle godine prvi je, od oko 80 učesnika, na ovom jezeru, do časnog krsta doplivao Mileta Pitulić, koji je od opštine Zubin Potok, uz novčanu nagradu, dobio i zlatnik sa ikonom praznika Bogojavljenje. Godinu dana ranije, takođe se plivalo, a od šezdesetak plivača kao najbolja pokazala se Milica Đurić iz Kosovske Mitrovice.

Zainteresovani se mogu prijaviti u hramu Svete Trojice, u Zubinom Potoku ili na broj telefona 064/451-5513.

Događaj se odvija pod pokroviteljstvom opštine Zubin Potok, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Doma kulture „Stari Kolašin“ i crkvene opštine Dubokopotočačke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.