Brisel: Pič sa Lajčakom, na radnom ručku sa ambasadorima sa Balkana, iz Srbije zamenik ambasadora

FOTO: Lindsay Appleby

U pripremi za nove diplomatske aktivnosti na Zapadnom Balkanu, od kojih se uskoro očekuje i već najavljena zajednička poseta Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara, u Briselu je danas boravio i nedavno postavljeni specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuart Pič.

On se sastao upravo sa evropskim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine i ostala zapadnobalkanska pitanja, kao i u odvojenom susretu sa šest ambasadora, (odnosno zamenikom ambasadora iz Srbije) Zapadnog Balkana.

Domaćin radnog ručka bio je britanski ambasador u Briselu – Lindzi Eplbi, koji je naveo da se radio o odličnom i iskrenom razgovoru.

Razgovaralo se o širokom spektru pitanja razvoja Zapadnog Balkana, naveo je na društvenim mrežama uz zajedničku fotografiju.

„Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno podršci evro-atlantske integracije“, naglasio je britanski ambasador.

Oglasili su se još i crnogorski i kosovski ambasadori u Briselu.

Agron Bajrami se zahvalio na susretu, uz poruku da je „veoma ohrabrujuće videti tako posvećenog saveznika koji je angažovan na punoj podršci Kosovu, kao i ostalim zemljama ZB“.

Za Pičovu podršku naveo je da je „pravovremena“.

I Petar Marković, crnogorski ambasador – se zahvalio, složivši se da je razgovor bio iskren i dodajući da „jako britansko prisustvo u regonu ostaje vitalno“.

Među ambasadorima se ipak našao i jedan zamenik – Miloš Todorović, koji je zamenik ambasadorke Srbije pri EU Ane Hrustanović. Za sada se ambasada Srbije nije oglašavala.

Pič se sastao i sa Miroslavom Lajčakom, a Lajčak je susret ocenio kao dobar i sveobuhvatan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.