Petrović: Vlada Srbije neće dozvoliti osnivanje "Elektrosevera" po kosovskim propisima

Vlada Srbije verovatno neće pristati da preduzeće za snabdevanje električnom energijom u vlasništvu "Elektroprivrede Srbije" (EPS) bude osnovano po kosovskim zakonima, izjavio je danas direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović.

On je, povodom zahteva iz pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35 o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u kojoj se navodi da treba osnovati kompaniju za snabdevanje "Elektrosever" u skladu sa kosovskim propisima, rekao za "Danas" da je uveren da će taj problem morati da bude rešen na političkom nivou.

On je ukazao da je predviđeno da vlasnik preduzeća za snabdevanje treba da bude Zajednica srpskih opština (ZSO), ali da će vlasnik biti EPS, pošto ZSO još nije formirana.

"Dokument kojim EPS osniva neko preduzeće mora da prođe Vladu Srbije, zahtev je da u tom dokumentu treba da piše da se preduzeće osniva na osnovu zakona Kosova. To je protivno Ustavu i takav dokument verovatno neće proć vladu," rekao je Petrović za taj dnevnik.

Druga obaveza će, smatra on, biti rešavanje pitanja srpskog menadžmenta u hidrosistemu "Gazivode".

Blic/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.