Petrović: Dijana Živić bar 50 puta stručnija od ministara koje je predložila Srpska lista

Slobodan Petrović SLS
Foto : Printscreen fb KosovaPress

Dijana Živić, novopostavljena ministarka poljoprivrede u Vladi Kosova dugogodišnja je članica Samostalne liberalne stranke (SLS) i ima apsolutnu podršku ove stranke, naveo je danas predsednik SLS-a, Slobodan Petrović na konferenciji za medije održanoj u Gračanici povodom imenovanja Živić na ovu poziciju. „Bar jedno 50 puta stručnija je i kvalitetnija nego bilo koji ministar kojeg je predložila Srpska lista,“ odgovor je Petrovića na navode da Živić nije dovoljno stručna za obavljanje ove pozicije. 

Predsednik SLS-a Slobodan Petrović potvrdio je danas navode da je novopostavljena ministarka poljoprivrede, šumarstava i ruralnog razvoja Dijana Živić članica SLS-a. Petrović navodi da je ona kao dugogodišnja članica SLS-a, upravo njegov predlog kao predsednika stranke za ovu poziciju.

Dijana Živić došla je na mesto sada već bivšeg ministra Srpske liste Nenada Rikala, a po odluci kosovskog premijera. Od kada se saznalo za njeno imenovanje, državni vrh Srbije osudio je imenovanje uz teške optužbe, nazivajući je „privatnim Srbinom“, „izmišljenom ministarkom iz stranke za koju nije glasalo ni 5% Srba“, „neobrazovanom“ i „nestručnom“. Optužili su je takođe da je organizator i učesnica protesta „1 od 5 miliona“ a protiv Aleksandra Vučića u Gračanici. Niti ona, niti Petrović se sve do danas nisu oglašavali, kako ni po imenovanju, tako ni nakon optužbi. KoSSev portal je takođe prekjuče pokušavao više puta da stupi u vezu sa Petrovićem, ali bezuspešno. Petrović se danas zbog skoro trodnevne ćutnje izvinio. Šta je Aleksandar Vučić danas ponovo rekao o ovoj ministarku čitajte u POSEBNOJ VESTI 

Petrović smatra da je tim imenovanjem „ispravljena velika nepravda“ prema SLS-u „jer od početka, kao parlamentarna stranka trebalo je da imamo bar jedan resor ili jednog ministra od tri u vladi koja vode predstavnici iz srpske zajednice“.

„Prethodnih dana svašta se moglo čuti o Dijani Živić,“ naveo je kao primer izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj predsednik navodi da je „premijer Vlade Kosova Ramuš Haradinaj imenovao privatnog Srbina“.

Smatra da i predsednik Vučić „zna da je SLS parlamentarna stranka već 12 godina u kontinuitetu, najstarija stranka na Kosovu koja okuplja srpsku zajednicu“ i da je kao takva politički aktivna na Kosovu, „da je sasvim normalno da budu deo izvršne vlasti kao što su i prethodnih godina bili, i da nema razloga da se ljuti i vređa bilo koga zbog toga“.

„Nije meni čudno što svašta možemo da pročitamo iz saopštenja Srpske liste ovde, jer oni drugo i ne znaju da rade sem da vređaju, šire laži, ali mislim da najviši predstavnici vlasti u Beogradu, kao što je predsednik, kao što su ministri, ne bi trebalo da se spuštaju na taj nivo,“ izjavio je Petrović.

Osvrnuo se i na izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da je Živić jedan od organizatora protesta 1 od 5 miliona u Gračanici, navevši da „ukoliko je Dijana Živić organizator ili učesnik ili bila i blizu toga, ne samo Dijana Živić, nego i ja, podnećemo ostavke i zaključaćemo ovu stranku“.

Na pitanje novinara zašto je baš Dijana Živić kandidovana, kao i na navode da je još uvek student, da nije stručna, Petrović je odgovorio:

„Poznato je da je Dijana Živić prvi put na poziciji ministra, da je obrazovana, a ono što je za mene, a verujem i za ogromnu većinu mnogo važnije, poštena i čestita žena koja u svom radu do sada nikada nije imala mrlju.“

Dodao je i to da ovo nije njeno prvo radno mesto „kako su neki iz neznanja ili zlonamerno hteli da naglase“.

Objasnio je da je u periodu kada je on bio potpredsednik skupštine, Živić bila njegova prva saradnica i savetnica, i naveo da je imala „puno uspešnih rezultata na tom polju“, puno obaveza i političkih aktivnosti koje su nju preporučile da bude na tom mestu.

„Videli smo prošlog ministra Rikala, obrazovan i stručan itd. svesno i savesno je obavljao svoju dužnost i svesno i savesno je svojoj ženi dao projekat od 100 i nešto hiljade evra,“ kaže Petrović.

„Ako me već pitate za stručnost Dijane Živić, pa da ne bude da možda preteram, ali je bar jedno 50 puta stručnija i kvalitetnija nego bilo koji ministar kojeg je predložila Srpska lista, pa vi izvolite merite njenu ili njihovu stručnost,“ naglasio je Petrović.

Do sada su funkcioneri SLS-a imali niz neprijatnosti na administrativnim prelazima sa Srbijom privođeni su na informativne razgovore, kako procenjujete da li to može biti slučaj i sa novom miistarkom?, bilo je jedno od pitanja novinara.

„Pre svega, to je sramota onih koji su to radili. Ukoliko je bio plan nekoga da se na neki način napravi strah ili pritisak kod nekoga, to apsolutno nije urodilo plodom. Kažem – ne verujem da bi se neko ponovo na taj način dovodio u nezavidnu i neprijatnu situaciju, ali sve je moguće,“ odgovorio je Petrović.

Smatra da je „možda ceo taj pritisak i bio vezan za sve ovo što se desilo, pošto svi oni koji su bili zaustavljani i ispitivani imali različita pitanja ali svi su imali jedno isto pitanje ‘da li će ova stranka biti deo vlade ako Srpska lista napusti vladu'“.

Upitan da prokomentariše navode direktora kancelarije za KiM da sa Dijanom Živić „neće biti bilo kakve komunikacije i saradnje, kako od državnih organa Republike Srbije, tako i od strane predstavnika srpskog naroda na KiM na svim nivoima“, Petrović kaže da njegova izjava govori „koliko je taj čovek neodgovoran i koliko politika koju zastupa neodgovorna i da to pokazuje koliko je njemu stalo do građana i do Srba ovde“.

„Ministarstvo poljoprovrede je veoma važan resor za sve građane Kosova, a posebno za srpsku zajednicu, zato što preko 80% građana živi na selima i direktno su vezani za poljoprivredu,“ objašnjava Petrović.

Navodi da smo već imali jedno takvo iskustvo u prošlom mandatu „kada je bila smena ministra lokalne samouprave pa kad je došla gospođa Jeftić isto je tako bio bojkot, žena je sedela tri meseca kući, nije išla na posao, uplašena, a budžet celog ministarstva se ispraznio i nijedan cent nije otišao na srpsku zajednicu“.

Dodao je i da sada „preti ta opasnost“ ali da do toga neči doći i da će pronaći mehanizme da dođu do građana.

„Možda ćemo se malo više namučiti, ali nećemo dozvoliti da naši građani budu kolateralna šteta.“

Kad je reč o razgraničenju, Petrović je izričit:

„Mi smo protiv svake vrste podele, to je naš stav od samog početka.“

Ipak, navodi da ima razumevanje za predsednika Vučića, jer zna da pitanje Kosova i Metohije nije lako, posebno zato što „zna sa kim radi jer je i sam sa njima radio“, tako da neke njegove izjave oni „doživljavaju drugačije“.

Na pitanje zašto ministarka Dijana Živić danas nije prisutna na konferenciji Petrović je odgovorio da se ona od ranog jutra nalzi u minitstarstvu na radnom mestu jer „pethodnici nisu dugo radili, pa će morati da radi duplo zbog njih i ne samo ona“.

„Trenutno ima sastanak sa ambasadorima i to je razlog zašto nije prisutna danas,“ naveo je Petrović.

Naglasio je da je Dijana Živić „pre svega hrabra žena“, majka dvoje maloletne dece, iz „porodice koja nekoliko stotina godina živi na ovim prostorima, jedna od najmnogobrojnijih porodica koji živi ovde“, i da živi u zajednici sa 23 ljudi.

„Više živi njih tu nego što je ministar za povratak vratio Srba,“ dodao je Petrović.

„To možda vama ne znači ništa, ali ti su ljudi prošli sve i svašta, imali su puno izazova i nisu se pokolebali, nisu se prodali i nisu privatni, oni su naši,“ zaključio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.