Otvoren hotel u Banjskoj – „Ulaganja na KiM odgovor Srbije na pritiske na srpsku zajednicu“

Foto: KoSSev

Direktor Kancelarije za KiM posetio je danas ponovo Rajsku Banju i otvorio novi hotel u sklopu ovog lečilišta u Banjskoj. “Novopečenim hotelijerima“ poželeo je sreću i brojne turiste, a izvođačima i Opštini Zvečan, koja danas slavi 28 godina od osnivanja opštine, se zahvalio na podršci pri izgradnji kompleksa koji je pre tri godine bio u ruševinama.

Đurić je građanima Banjske čestitao „metamorfozu“ ovog mesta „gde nije bilo nade“, a koje je sada „jedna od najboljih banja u širem regionu“.

„Sa ponosom mogu da kažem da je ovo mesto za manje od tri godine od gomile šuta i ruševina postalo moderan, vrhunski opremljen, veoma lep banjski lečilišni kompleks, koji će poslužiti ne samo ljudima iz ovog kraja, nego koji, uveren sam, će poslužiti i ljudima iz cele Srbije i regiona koji žele da vide manastir Banjsku, zadužbinu kralja Milutina, koji žele da iskuse lekoviti karakter ove banjske vode.

U izgradnji kompleksa država je imala i podršku Eparhije Raško-prizrenske, naglasio je Đurić.

Zvečan je stub srpstva Kosova i Metohije, kada je trebalo da se brani srpski identitet Zvečanci su bili prvi ili među prvima

Inače, Spa i Wellness deo ovog kompleksa Đurić je takođe otvorio krajem januara ove godine. Ipak taj centar nije bio otvoren za širu javnost.

Govoreći iznova o investicionom planu za KiM predsednika Vučića, Đurić je naglasio da Srbija danas ima sredstva da učini da svaka srpska varošica bude bogatija i najavio dalja ulaganja.

„Današnju posetu želim da iskoristim i da obavestim građane Srbije da ćemo zaista u narednih nekoliko meseci ući sa ovakvim projektima u svaku srpsku sredinu i to jeste okosnica plana predsednika Vučića i Vlade Srbije. Dakle da do kraja godine sa preko 300 razvojnih projekata zapravo dovedemo do ključnog pomaka u razvoju srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, da pošaljemo poruku novog entuzijazma, nove snage, da to što Srbija razvija svoju ekonomiju što stabilizuje svoje prilike bez obzira na teške i nerešene političke izazove sa kojima se ovde suočavamo znači da više možemo da pomognemo našim ljudima na Kosovu i Metohiji“, poručio je danas Đurić.

Upravo je ulaganje u KiM odgovor Vlade Republike Srbije na brojne pritiske na srpsku zajednicu na Kosovu, tvrdi.

„Dakle naš najsnažniji i najbolji odgovor na sve pritiske sa kojima se suočavamo biće dodatna podrška, dodatno ulaganje u srpske sredine, razvoj svakog našeg sela i svake naše preostale varošice na Kosovu i Metohiji, da bismo tako osnaženi sačekali neka bolja vremena. Nemamo mi iluzije vezane za to koliko je teška situacija u kojoj se sada nalazimo i u verovatno neposrednom predstojećem periodu, ali smo rešili da istrajemo i da se na ovaj način borimo“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Okupljenima se obratio i bivši ministar administracije lokalne samouprave Kosova i predsednik privremenog organa Opštine Zvečan, Ivan Todosijević, zahvalio se direktoru Kancelarije za KiM , Marku Đuriću, i predsedniku Aleksandru Vučiću, istakavši da bez „njihove svesrdne pomoći, zalaganja, i angažovanja celokupne države Srbije ne bismo bili danas ovde i ne bismo imali ovako lepe stvari“.

U svoje ime, ali ime građana opštine Zvečan, takođe se zahvalio i gradonačelnik ove opštine, Vučina Janković, rekavši „da ovaj objekat ima višestruki značaj, i ne samo da će ulepšati ovaj ovde prostor, nego i u tom ekonomsku smislu će sasvim sigurno naši građani naći neka nova radna mesta ovde“.

Tokom ceremonije proslave Dana osnivanja Opštine Zvečan emitovan je film TV Most o izgradnji Rajske Banje, a kasnije su dodeljene i plakete zahvalnosti bratskoj Opštini Stara Pazova i Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Uz to su i građanima Zvečana uručene i novčane nagrade.

Zahvalnicom u vidu diplome i novčanom nagradom u iznosu od 15.000 dinara nagrađeni su đaci generacije u opštini Zvečan: Tamara Jovanović, Srednja škola u Zvečanu, Jovan Arsović, OŠ „Vuk Kradžić“, Aleksandra Pavlović Osnovna škola „Sveti Sava“ u Žerovnici i Sofija Vuletić OŠ „Banović Strahinja“ u Banjskoj.

Opština Zvečan obezbedila je i po 10.000 dinara za istaknute pojedince u oblasti sporta. Nagrađeni su Dušan Radenković, koji je osvojio prvo mesto na Balkan best šampionatu u kik boksu, kao i zlatnu i srebrnu medalju na državnom prvenstvu, Ljubiša Krasić, trener karate kluba Zvečan, Jovana Milosavljević za osvojeno treće mesto na prvenstvu Srbije u karateu, Anja Arjanović, za treće mesto na kupu Srbije u karateu, Vladimir Čelić, za treće mesto na prvenstvu Srbije u karateu, Vladan Milošević i Sonja Kasalović, treneri ženskog odbojkaškog kluba „Sokolica“ i Zoran Vukašinović, predsednik fudbalskog kluba „Zvečan“.

Posebna nagrada za doprinos u radu obezbeđena je i za radnike ove opštine, koji su u ovoj godini dali poseban doprinosu u radu. Novčanom nagradom od 10.000 dinara nagrađeni su radnici opštinske uprave Zvečan: Nataša Aksentijević, Bojan Perić i Dragoslav Živković.

Obilazak kompleksa:

Ceremonija proslave Dana osnivanja Opštine Zvečan:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.