Petrov: KiM može prestati da bude deo Srbije samo voljom građana na referendumu

Kosovo i Metohija ustavno-pravno mora ostati deo Srbije. To je crvena linija od koje se ne može odustati, dok je o svemu ostalom dijalog moguć, smatra profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Vladan Petrov. Ustavno-pravno posmatrano, KiM može prestati da bude deo Srbije samo voljom građana Srbije izraženom na referendumu, istakao je. 

"Kosovo ne može iz Srbije, ono je njen sastavni deo. O svemu ostalom, o različitim oblicima političkog zajedništva je moguće govoriti," rekao je Petrov Tanjugu povodom poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o KIM-u.

KoSSev: Predsednik Srbije je u javnosti predstavio temu unutrašnji dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom. U dnevnom listu Blic 24. jula objavio je tekst "Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?", a za televiziju PINK  dao je istog dana intervju. Od tada, brojni su komentari i reakcije u vezi sa ovom političkom inicijativom. O tome više čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.

Istakao je da ustavno-pravno posmatrano, KiM, kako je objasnio, može prestati da bude deo Srbije samo voljom građana Srbije izraženom na referendumu, a nikako voljom jednog čoveka ili političke opcije i podsetio da preambula Ustava Srbije proklamuje "suštinsku autonomiju Kosova i Metohije": 

"Tom suštinskom autonomijom, koja se može široko definisati, odavno smo pokazali spremnost da kosovskim Albancima damo najveću moguću autonomiju koja postoji u svetu, ali u granicama Republike Srbije". 

Petrov je kazao da nije reč o pitanju koje se može rešiti odmah ili za koju godinu, već o strateškom pitanju koje će se rešavati kroz proces i na duge staze. 

"U tom procesu interes Srbije i njenih građana, ne zanemarujući širi kontekst, još jedna je 'crvena linija' ispod koje se ne može ići," naglašava.

"U tom procesu jaka i stabilna Srbija naspram jedne kvazi-države na 'veštačkom disanju', imaće velike šanse da zaštiti svoj interes i interes svojih građana," poručuje Petrov. 

Osvrćući se na Vučićev poziv na društveni dijalog, Petrov smatra da je to poziv javnosti, a naročito intelektualcima, da svoje duhovne i intelektualne moći angažuju u pronalaženju rešenja za kosovsko pitanje, ali da i na ovaj način pokaže međunarodnoj zajednici da je Srbija spremna za traženje rešenja svim raspoloživim mirnim sredstvima. 

"Unutrašnji dijalog može trajati mesecima ili znatno duže i trebalo bi da kanališe mišljenja o tome kako Srbija u budućnosti vidi ustavno-pravno status KIM-a," naveo je Petrov. 

Ako društveni dijalog zaživi i da određene putokaze, onda, kako je naveo, treba formirati komisiju sastavljenu od uglednih ljudi, akademika i univerzitetskih profesora, bivših diplomata i političara, koja bi predložila strategiju za rešavanje pitanja KiM-a.

B92/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.