Nemačka i Francuska podržale Apostolovu: Upotreba sredstava EU da bude transparentna

Ambasade Nemačke i Francuske u Prištini podržale su odluku Specijalne predstavnice Evropske unije na Kosovu, Natalije Apostolove, da otkaže finansijsku podršku za dva infrastrukturna projekta opštini Severna Mitrovica, u iznosu od 7.8 miliona evra. Upotreba sredstava EU mora da bude transparentna i nadgledana, poručili iz ovih ambasada zapadnih zemalja. 

"Kancelarija EU naglašava da lokalne vlasti nisu poštovale uslove koji su međusobno dogovoreni, odnosno uklanjanje ilegalnih objekata i slobodan pristup svim gradilištima. Upotreba sredstava EU dodeljena u korist lokalnog stanovništva, mora da bude transparentna i nadgledana i mora da poštuje odredbe propisane ugovorom između opštine Mitrovica i Kancelarije EU," navodi se u saopštenju ambasada Nemačke i Francuske, javlja Radio Kim.

Kancelarija Evropske unije u Prištini otkazala je krajem prošle nedelje opštini Severna Mitrovica finansijsku pomoć namenjenu za izgradnju zgrade Kulturnog centra i Univerziteta. Razlog otkazivanja pomoći je, kako su naveli iz ove kancelarije, to što lokalne vlasti "nisu uspele da uklone postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako oslobode pristup svim radnim oblastima".

Ipak gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, koji se oglasio nedugo nakon Apostolove, tvrdi suprotno. "Pravi razlog otkazivanja je to što Apostolova zahteva da opština Severna Mitrovica omogući nastavak revitalizacije mosta, bez ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana," naveo je Rakić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.