Seljimi: Kosovo je statistički sigurnije od Londona, pancir i maskirna odeća za novinare deluju suvišno

petrit selimi
FOTO: Info-ks

Urednica vojne rubrike britanskog Telegrafa, obučena u odelo sa SMB motivima, pancirnim kamuflažnim prslukom, ali bez šlema na glavi, na leposavićkom brdu „utvrđivala“ je da li će Srbija, za koju kaže da gaji bliske odnose sa Rusijom, izvršiti invaziju, odnosno da li će „Kosovo biti sledeća Ukrajina“. 

Bivši kosovski ministar spoljnih poslova, Petrit Seljimi, poručuje joj da je suvišna odevna kombinacija za koju se opredelila.

„Kosovo svakako ugrožava Srbija. Ali je i statistički sigurnije od Londona. Dakle, pancirni prsluci i maskirna odeća za novinare deluju suvišno“, naveo je Seljimi u objavi na društvenoj mreži „X“.

Naglašava da je Kosovu potrebno da „normalnost prevlada“.

„Prava zagonetka: potrebni su nam zapadni mediji i političari da obrate pažnju, ali takođe nam je potrebno da normalnost prevlada“, poručio je u objavi na društvenoj mreži „X“.

Navodi urednice britanskog Telegrafa da je došla na Sever Kosova kako bi „utvrdila da li bi ovde mogao da se dogodi sledeći veliki konflikt u Evropi“, od čega Priština strahuje, odnosno da Srbija koju je povezala sa Rusijom izvrši invaziju, te „Kosovo postane sledeća Ukrajini“, naišli su mahom na negativne reakcije.

Reagovalo je i više međunarodnih eksperata i novinara koji se bave ili temom Kosova, ili izveštavanjem iz ratnih područja.

Tvrdnje iznete u videu usnimljenom na leposavićkim brdima, kao i tekst koji je potpisala, pratile su kritike pre svega srpskih korisnika društvenih mreža, novinara, analitičara i pojedinih političara.

Tako je Helena Ivanov sa instituta Henry Jackson Society, komentarišući ove navode, između ostalog, poručila da ne razume „zašto bi ovako visoko profilisan i kredibilan medij objavio jednu ovakvu priču koja je u potpunosti pogrešna“.

Ivanova je ujedno, pomenuvši nedavnu eskalaciju situacije na Severu Kosova, kazala i da je potpuno pogrešno sugerisati da se one odnose na rat.

Ubeđena je da skoro da ne postoji šansa da izbije novi rat na Balkanu i to sve dok su trupe KFOR-a na Kosovu.

Oglasio se i srpski političar i bivši ministar odbrane Srbije, Dragan Šutanovac, koji u komičnom tonu poručio:

„’Operativne baze oko granice u obliku potkovice da brani Beograd i napadne Kosovo’, vanzemaljci sleću iz svemira, reptili zauzimaju položaje, karakondžule u prvim redovima a drekavci daju podršku… Urednicu britanskog Telegrafa poslati na ispitivanje mozga“.

Prokomentarisao je i odevnu kombinaciju Šeridan, navodeći:

„Da je pored pancira stavila i šlem, takve gluposti joj ne bi pale na pamet“.

Ovaj srpski političar je ujedno pozdravio reakciju Helene Ivanov.

Novinar i analitičar Milivoje Mihajlović je u analizi za KoSSev kazao da je čitav tekst britanskog telegrafa „udžbenički primer korišćenja Pi-ar obrasca“, odnosno:

„Miks ‘ruskog uticaja’, tvrdnje da je Aleksandar Vučić ‘mali Putin’ koji sprema napad na Kosovo (opravdanje za ovo se nalazi u događajima u Banjskoj), naoružavanja Srbije, obuka dobrovoljaca…“

Pročitajte još:

Šutanovac komično nakon vesti Telegrafa: „Vanzemaljci sleću iz svemira, karakondžule u prvim redovima a drekavci daju podršku“

Ko izmišlja „rat na Kosovu“?

Urednica britanskog Telegrafa u panciru i bez šlema sa leposavićkog brda utvrđuje da li će doći do „invazije Srbije na Kosovo“

Dr Ivanov reagovala na izveštaj britanskog Telegrafa: Sugerisanje da se eskalacija na Kosovu odnosi na rat u potpunosti pogrešnaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.