Petorica optuženih Srba sa Severa Kosova: Nismo krivi

27/08/2014 – 09:50 – Branilac Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić: Šef EULEX-a se meša u pravosuđe (BLIC)

Branilac lidera GI "Srbija demokrtaija pravda," Olivera Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić, reagujući na još jedno produženje pritvora Ivanoviću, ocenio je da se šef EULEX-a, Bernd Borhart, meša u posao pravosudnih organa na Kosovu, jer je on produženje najavljivao već nekoliko dana.

"Mi smo rešenje o produženju pritvora dobili juče u podne, a šef EULEX-a je to znao i ako je tako – to znači da se on meša u rad pravosuđa i da je on to odredio, a ne sudija," rekao je Vlajić za televiziju "Most" iz Zvečana.
 
Osvrćući se na neuvažavanje garancija Vlade Srbije, Vlajić je rekao da je prvi put to učinjeno u slučaju Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića.
 
"Davanje garancije države da će neko biti dostupan je institut međunarodnog prava," rekao je Vlajić i naglasio da nema mesta slobodnom sudijskom uverenju kada je garancija data.
 
"Da je bilo bekstava, ili da Srbija nekoga nije obezbedila da bude dostupan pravosuđu, tu bi bilo mesta slobodnom sudijskom uverenju, ali ako su svi za koje je Srbija garantovala bili dostupni pravosuđu – tu nema slobodnog sudijskog uverenje," rekao je advokat Vlajić.
 
On je podsetio da se garancije Vlade Srbije uvažavaju i u Haškom tribunalu i istakao da Srbija garantuje i za Olivera Ivanovića, koji je njen državljanin.
 
"Potpuno je nejasno zašto Sud i javni tužilac ignorišu te garancije kada su one u Hagu, u mnogo važnijim i težim predmetima bile priznavane i poštovane i nikada nisu izneverene," naglasio je Vlajić.
 
26/08/2014 – Jučerašnje pripremno ročište protiv petorice Srba iz minuta u minut 

Petorica optuženih Srba sa Severa Kosova – Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović su se jutros prvi put pojavili u sudnici Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici. Trojica okrivljenih se terete za teško ubistvo i pokušaj teškog ubistva, dok se dvojica ostalih okrivljenih terete za podsticanje na izvršenje ovih krivičnih dela, a Oliver Ivanović se tereti i za ratne zločine. Njemu i Dragoljubu Delibašiću je produžen i pritvor za još dva meseca, potvrdio je EULEX u današnjem saopštenju, ne navodeći imena. Predsedavajuća suda, Roksana Komša, odredila je odbrani rok do 26. septembra za podnošenje prigovora na dokaze iz optužnice, što su neki od advokata ocenili kao kratak rok za pripremu. Današnje ročište je pratio i šef Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije, Marko Đurić, koji je došao u pratnji gradonačelnika Severne Mitrovice i Leposavića, kao i predsednika privremenih organa Severne Mitrovice i Zvečana. On je naglasio da Srbija stoji uz optužene, uverena da nisu krivi, te da Srbi sa Kosova i Metohije nemaju dovoljno poverenja u EULEX. Sudnica u Severnoj Mitrovici, koja važi za jednu od najvećih na Kosovu, bila je puna prijatelja, rođaka i saradnika optuženih, kao i novinara, uključujući i one iz kosovskih agencija.

11:40 – Marko Đurić: Srbi nemaju dovoljno poverenja u EULEX

Iako je današnje pripremno ročište završeno za petoricu pritvorenih Srba sa Severa Kosova, prijatelji, rođaci i saradnici optuženih, čekali su ispred zgrade suda da se pritvoreni Srbi i izvedu. Prisutni su bile i brojni novinari, koji su uzimaie izjave od advokata optuženih, a medijima se obratio i šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Marko Đurić, koji je pratio današnje prvo ročište.

"Srbija stoji uz Olivera, Iliju, Dragoljuba, uz Nebojšu i Aleksandra i mi smo uvereni da će u svakom fer postupku, oni dokazati svoju nevinost. Istovremeno, zahtevamo njihovo puštanje na slobodu do okončanja postupka. Zahtevamo to da budu pušteni da se brane sa slobode i da im bude omogućeno odgovarajuće vreme za odbranu, jer ako je optužba imala petnaest godina da priprema nešto za šta verujemo da nisu bilo kakvi ozbiljni dokazi, ne zvuči nam uverljivo, ni dobro, što se optuženima pruža samo trideset dana da prezentuju dokaze koji treba da potvrde njihovu nevinost. Istovremeno, odbacujemo kriminalizaciju svega onoga što je srpski narod radio u svojoj odbrani, u nastojanju da opstane ovde na Severu Kosova i Metohije i pokušaj da se veštački ostvari balans između onoga što su radili neki zločinci koji su procesuirani u drugim postupcima, u slučaju albanske nacionalnosti – sa ovim procesom. Dakle, ne može se politički uspostavljati ravnoteža na taj način što će se nevini ljudi stavljati iza rešetaka. Srbija je ponudila i političke i pravne garancije da Oliver Ivanović bude pušten da se brani sa slobode. Mi činimo političke i pravne napore da pomognemo ljudima koji se nalaze utamničeni i koji su stavljeni pred jedan postupak koji se vodi u krajnje problematičnim okolnostima," rekao je Đurić. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Đurić je istakao da Srbi nemaju dovoljno poverenja u EULEX, te da je na ovoj misiji odgovornost  u tome da ne stvaraju, kako je Đurić istakao, dodatnu nesigurnost i da se ne ometa dijalog u Briselu.

"Srbi na Severu Kosova i Metohije, i na Kosovu i Metohiji, generalno su u prethodnim nedeljama pokazali zabrinutost zbog pojedinih postupaka EULEX-a i nije nikakva tajna da ne postoji dovoljno poverenja građana Kosova i Metohije ili, bar, delova građana Kosova i Metohije, prema ovoj misiji. Mislim da je odgovornost i na članovima ove misije i njihovim predstavnicima da svojim ponašanjem ne stvaraju dodatnu nesigurnost i da pomognu da politički proces dijaloga između Beograda i Prištine, čiji je cilj normalizacija, a ne produbljivanje, podela i stvaranje straha, teče normalnim putem," rekao je Đurić.

11:15 – Završeno je današnje pripremno ročište za petoricu optuženih Srba sa Severa Kosova. Predsedavajuća suda odredila odbrani rok do 26. septembra za podnošenje prigovora na dokaze iz optužnice

Nakon što su se okrivljeni izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački zajedničke optužnice, sudija Roksana Komša je zaključila da je danas već ispunjena svrha prvog pripremnog ročišta, te da će ona, umesto drugog pripremnog ročišta, zatražiti od okrivljenih da svoje predloge sa prigovorima na dokaze iz optužnice, podnesu napismeno najkasnije do 26. septembra ove godine.

"Sada smo ispunili svrhu prvog pripremnog ročišta i umesto drugog pripremnog ročišta, tražiću od okrivljenih da svoje predloge podnesu napismeno, ne kasnije od 26. septembra, 2014. godine i detaljno ću vam objasniti šta ti predlozi mogu da sadrže. U pisanim podnescima morate podneti sve prigovore koji se odnose na dokaze navedene u optužnici. Ne možete podneti to da se optužnica oceni kao pravno zabranjena, bilo koji zahtev kojim se odbacuje optužnica zato što ne opisuje krivično delo u skladu sa zakonom, i takođe, imate obavezu da svoje dokaze obelodanite tužilaštvu," rekla je Komša.

Advokat Dragoljuba Delibašića, Dejan Vasić, uložio je prigovor, zatraživši duži rok za pripremu predloga odbrane.

11:00 – 11:10 – Počelo je izjašnjavanje optuženih. Sva petorica optuženih Srba su se izjasnili da nisu krivi

Optuženi se u ovim trenucima izjašnjavaju od tačke do tačke i od okrivljenog do okrivljenog. Prvi se izjasnio Oliver Ivanović. On je rekao da "apsolutno nije kriv" po svim tačkama optužnice. "Apsolutno nisam kriv," rekao je Ivanović.

Drugi se izjasnio Dragoljub Delibašić, koji je, kao i Ivanović, rekao da ni po jednoj tački optužnice, nije kriv. "Apsolutno nisam kriv," rekao je i Delibašić.

Treći se izjasnio Nebojša Vujačić, koji se, kao i dvojica prethodnih Srba, izjasnio da nije kriv. Njegov otac, Ilija Vujačić, takođe, kaže da nije kriv.

I poslednji koji se izjasnio je Aleksandar Lazović. Kao i prethodnici, i on je rekao da nije kriv. "Apsolutno nisam kriv,"  izjasnio se Lazović.

10:50  –  Utvrđeno je da su timovi odbrane primili sva prateća dokumenta koja se tiču optužnice, da su "ispoštovana prava" optuženih i počelo je čitanje optužnice. Optužnicu čita Džonatan Ratel.

Prema optužnici, Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić se terete da su "podsticali grupu paravojnih snaga da počine ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osoba koje nisu imale aktivnu ulogu u sukobima: Skender Paćarada, Avni Abazi, Mehmet Seferi Fejzulahu, Isa Mustafa, Džemšit Smajli, Bedžet Ferizi, Mentor Mehana i Šefki Kosuni, a koji se dogodio 1999, u ulici Miladina Popovića, a sada Ahmeda Selačija, u Južnoj Mitrovici.

10:35 – Sudija Roksana Komša objašnjava novu proceduru pripremnog ročišta:

Istraga je otvorena 21. februara 2913. godine, inicijalno je bila otvorena samo protiv Ivanovića i Delibašića, a prvog oktobra 2013, istraga je proširena protiv Olivera ivanovića i protiv još trojice optuženih.

Optužnica je podignuta protiv okrivljenih 11. avgusta, 2014. godine. Kada to kažem, ukratko ću objasniti šta ćemo raditi ovde. Možda niste upoznati sa pripremnim ročištima, to je nova procedura koja je ustanovljena od 1.janura prošle godine i ima za cilj na neki način da bude preliminarni korak ka glavnom pretresu. Još uvek nismo u fazi glavnog pretresa i ne znam da li ćemo stići do te faze. Tokom današnjeg ročišta obuhvatićemo sledeće: ja ću obavestiti okrivljene o njihovim pravima, uzeću lične podatke od okrivljenih, proveriću da li su advokati odbrane primili sva neophodna dokumenta i optužnice. Gospodin tužilac može pročitati neke delove optužnice i na kraju ću tražiti od okrivljenih da se izjasne o krivici. 
 
Delokrug ovog ročišta je striktno ograničen na ono što sam sada objasnila i prema zakonu, mi ne možemo da se bavmo ni jednim, ni drugim aspektom. Nakon ročišta, okrivljenima može biti dodeljen rok od 30 dana da napismeno podnesu sledeće – bilo kakav prigovor na dokaz koji je dat u optužnici, bilo kakav zahtev da se optužnica odbaci kao zakonski zabranjena i zato što optuznica nije opisala krivično delo u skladu sa zakonom i odbrana ima obavezu da svaki dokaz iznese tuziocu. I kao alternativa, postoji mogućnost da se zakaže još jedno pripremno ročište i nakon toga će biti objavljeno rešenje o optužnici. Faza glavnog pretresa će doći samo ukoliko se u ovom rešenju ne odbaci optužnica.
 
Pročitaću prava okrivljenima i obraćam se svoj petorici.
 
10:05 – Počelo je suđenje.
 
Sudija je, kao što je EULEX i ranije najavio za naš portal – Roksana Komša, koja je ujedno i predsedavajuća suda. Ona upravo proverava prisutnost optuženih, što je deo standardne procedure. Uz svu petoricu optuženih, nalaze se i njihovi advokati. Advokati Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić se nalaze pored optuženog Olivera Ivanovića, Dejan Vasić je uz Dragoljuba Delibašića, koji ima još jednog advokata, Miodraga Brkljača, ali koji nije danas u sudnici, Faruk Korenica sedi do Nebojše Vujačića, Miro Delević je uz Aleksandra Lazovića i Dobrica Lazić je advokat Ilije Vujačića. Specijalno tužilaštvo predstavljaju tužioci Romula Mateus i Džonatan Ratel. Sudija je očekivao objasnila i da je ovo "samo pripremno ročište, što je priprema za glavni pretres." Ona je ocenila i da "veliko prisustvo medija pomaže transparentnosti pravde."

09:41 – U Osnovnom sudu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici u deset časova se očekuje da počne pripremno ročište petorici optuženih Srba – Oliveru Ivanoviću, Dragoljubu Delibašiću, Iliji Vujačiću, Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, upravo je ušao u sudnicu. On je došao u pratnji gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandra Spirića, ali i gradonačelnika i predsednika privremenih organa ostalih opština sa Severa Kosova, osim gradonačelnika, Stevana Vulovića, kojem je kosovska policija nedavno pokušala da uruči EULEX-ovu optužnicu. Prisutan je veliki broj novinara, uključujući i novinare kosovskih agencija, a takođe je došao i specijalni tužilac EULEX-a Džonatan Ratel, koji danas predstavlja tim tužilaštva. U sudnici je prisutan i veliki broj rođaka i prijatelja optuženih. Sudska sala u Severnoj Mitrovici, koja je inače jedna od najvećih na Kosovu, krcata je.

Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović će na ovom ročištu imati šansu da pred sudom predstave svoje prigovore, podnesu prigovore na optužnicu, kao i na prihvatljivost dokaza izvedenih u optužnici, ali i da se izjasne o svojoj krivici, dok će tužilac, Džonatan Ratel, pročitati optužnicu. Istovremeno, predsedavajući sudija, Roksana Komša, upoznaće danas optužene sa njihovim pravima i proveriti tačnost njihovih ličnih podataka koji se nalaze u optužnici, i utvrditi da li su timovima odbrane dostavljena sva dokumenta navedena u optužnici. Međutim, ovo ročište nije početak suđenja, jer, nakon pripremnog ročišta, u roku ne kraćem od 30, a ne dužem od 40 dana, sudija će zakazati drugo ročište, to jest, suđenje.

Zajedničku optužnicu protiv petorice Srba, ispred Specijalnog tužilaštva Kosova, podigao je 11. avgusta, EULEX-ov tužilac, Sezari Mihalčuku. Tako se Oliver Ivanović tereti za ratni zločin navodno počinjen 1999. i 2000. godine nad albanskim stanovništvom, Dragoljub Delibašić se tereti da je zajedno sa Ivanovićem, podsticao na saizvršilaštvo u izvršenju krivičnih dela – teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju, februara 2000. godine, dok se Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, terete za teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju, u februaru 2000. godine.

Od ove petorice optuženih Srba, prvi je pritvoren bivši državni sekretar Ministarstva za KiM, Oliver Ivanović, 27. januara, da bi samo sedam dana nakon njegovog hapšenja bio uhapšen i bivši komandir policije u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Dragoljub Delibašić.

Nakon njih, 15. aprila, uhapšen je i Nebojša Vujačić, koji je od pre nešto više od mesec dana, nakon zatvorskog pritvora, bio u kućnom pritvoru, dok su Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić od svojih hapšenja sve vreme u pritvoru.

Aleksandru Lazoviću i Iliji Vujačiću sve do saslušanja o pritvoru, koje je održano nedelju dana pre današnjeg, pripremnog ročišta, sud ni jednom nije izricao bilo kakvu restriktivnu meru, da bi EULEX-ov sudija, Roksana Komša, Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću odredila zatvorski pritvoru u trajanju od mesec dana, a Iliji Vujačiću, obavezu javljanja policiji i zabranu prilaska određenim licima.


U Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici, sudsko veće čini troje međunarodnih sudija, za razliku od ostatka Kosova, gde veće čini jedan međunarodni sudija i dvoje lokalnih sudija.

Suđenje za ratne zločine petorici Srba nije jedino takvo suđenje, u ovom sudu se odvija i suđenje Dreničkoj grupi.

Suđenje u slučaju Dreničke grupe 1 počelo je 22. maja 2014, dok je suđenje u slučaju Dreničke grupe 2, počelo 27. juna. Suđenja se sve vreme odvijaju u prostorijama Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, a isti tužilac vodi ove slučajeve kao i u slučaju petorice optuženih Srba – Sezari Mihalčuku.

EULEX je prestao da obezbeđuje zgradu suda od pre skoro mesec dana, od kada je 1. avgusta,  kosovka policija od EULEX-a preuzela obezbeđivanje suda.

Sud je u proteklim godinama bio razlog za mnoge proteste Srba koji su želeli da sačuvaju ovu instituciju pod svojom kontrolom, te do sada kosovsko pravosuđe nije imalo značajan uticaj na Sever Kosova. Briselsko rešenje, međutim, podrazumeva da se ovaj sud integriše u kosovsko pravosuđe i dobije ‘pojačanje’ sa jednom trećinom albanskih sudija i tri nove teritorije sa albanskom većinom, za koje će sud u Mitrovici biti nadležan. Predsednik Osnovnog suda će biti Srbin, dok će javni tužilac biti Albanac. Osnovni sud će imati dve zgrade, sa sedištem u Severnoj i Južnoj Mitrovici. U Severnoj Mitrovici vodiće se krivični postupci, dok će se parnični postupci voditi na jugu. U zgradi suda na Severu Kosova nalaziće se i odeljenje Apelacionog suda.

Beograd je ovo pokušao da predstavi kao uspeh u tome što će Srbi imati većinu. Za građane na Severu, međutim, ovo znači da “albanske sudije i tužioci stižu na Sever.”

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.