Marko Đurić na glavnom mostu u Severnoj Mitrovici: "Briselski sporazum nije švedski sto"

Reagujući na najnoviju izjavu Edite Tahiri za kosovski list "Tribuna" da Beograd odlaže primenu sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, te da, po njenim rečima, "Beograd nastavlja da krši principe dobrosusedskih odnosa nelegalnim mešanjem u unutrašnje poslove Kosova," direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Marko Đurić je danas, na glavnom mostu u Severnoj Mitrovici, optužio vlasti u Prištini za selektivan pristup u primeni odredbi Briselskog sporazuma, te da Priština odlaže formiranje Zajednice srpskih opština, kao i to da nisu dosledno sprovedeni sporazumi o policiji, katastru i sudu, ali i čitav niz drugih, značajnih odredbi iz Briselskog sporazuma.
 

Formiranje ZSO-a – neprijatna tema za kosovske Albance 

"Kada je reč o Briselskom sporazumu, sa prištinske strane je potpuno nesproveden deo Briselskog sporazuma, koji se odnosi na njihove obaveze vezane za izmenu pravnog okvira, koji treba da omogući stvaranje Zajednice srpskih opština i one nadležnosti ZSO, koje propisuje Briselski sporazum. Znam da je to za mnoge od njih veoma neprijatna tema. Isto tako želim d apodsetim najširu javnost da sporazum o pravosuđu stoji isključivo zbog toga što u Prištini ne postoji niko ko je spreman da radi na sprovođenju onoga na šta su se obavezali pre duže od godinu dana, a obavezali su se na to da se u opštinama i sredinama sa srpskom većinom, u vezi sa Brisleskim sporazumom i u skladu sa planom Martija Ahtisarija, formiraju sudovi i tužilaštva sa srpskom većinom i mi znamo da sve to jeste nešto što je veoma neugodno za sve njih, ali mi isto tako znamo da je Briselski sporazum za Prištinu realnost i da će on biti sproveden i u tom delu i u onom delu koji se odnosi na Zajednicu sprskih opština. Prema tome, budućnost u kojoj se neodgovorni političari kažnjavaju na izborima je nešto što je dobro za sve koji žive na Kosovu i Metohiji i mi mislimo da tu budućnost već živimo ovih dana."

"Povodom najnovijih izjava predstavnika Privremenih pokrajinskih institucija samouprave u Prištini, pravo je vreme da podsetimo predstavnike ovih institucija koji daju neodgovorne izjave, da Briselski sporazum nije švedski sto sa kojeg mogu, po principu, šta nam se sviđa –  hoćemo da uzmemo, šta nam se ne sviđa – nećemo da uzmemo, da biraju šta žele da srovode i želim da podsetim najširu javnost da sprovođenje Briselskog sporazuma nije potpuno i isključivo zbog toga što Priština nije u potpunosti sprovela Briselski sporazum i to u veoma važnom delu izrade i pripreme normativnog okvira za stvaranje Zajednice srpskih opština," rekao je Đurić.
 
On je, takođe, naveo da od postizanja Briselskog sporazuma, prištinska delegacija nije prihvatila održavanje nijednog sastanka Radne grupe za izmenu propisa, čiji je rad neophodan za uspostavljanje pravnog okvira koji je potreban za Zajednicu.
 
Po njegovim rečima, nije dosledno sproveden ni sporazum o policiji, jer više od 40 zaposlenih iz ovog resora još uvek nije integrisano u kosovsku policiju. On je dodao da policajcima koji su u MUP-u Srbije imali odgovarajuće činove, još uvek nije omogućeno da imaju odgovarajuće činove u kosovskim institucijama.
 
"Odgovornost za neadekvatno, sporo i loše sprovođenje Briselskog sporazuma u potpunosti leži na neodgovornim političarima u Prištini koji se i danas, kada, potpuno suprotno Briselskom sporazumu, duže od godinu dana nakon probijenog roka, nisu potpisali i nisu pokazali spremnost da potpišu sporazum o pravosuđu, uzimajući sebi za pravo da govore da Beograd uzrokuje kašnjenje u sprovođenju Briselskog sporazuma," naveo je Đurić.
 
On je naglasio da bi Priština želela da se Briselski sporazum sprovede u delu koji je kosovskim zvaničnicima u interesu i poručio da je "normalizacija – ulica sa dva smera."
 
"Ne možemo postići normalizaciju ukoliko svakoga dana i svake nedelje dajemo nenormalne izjave i ne možemo postići normalizaciju ukoliko normalizaciju posmatramo samo tako što ćemo je podrazumevati kroz ustupke koje očekujemo za sebe," naglasio je Đurić. 
 
Đurić je izrazio očekivanje od Prištine da ozbiljno radi na sprovođenju Briselskog sporazuma, jer je sporazum, po Đurićevim rečima, u interesu svih strana.
 
"Zapaljivom retorikom, upiranjem prstiju, nećemo postići apsolutno ništa," naglasio je Đurić.
 
Dijalog Beograda i Prištine 4. septembra
 
Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja 4. septembra kada se očekuje sastanak Radne grupe, koja će razgovarati o dosadašnjem toku sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, ali i o drugim temama, kako je Đurić najavio, dodavši da ne očekuje da se "velike teme" mogu uspešno rešiti dok se politička situacija na Kosovu u potpunosti ne stabilizuje, misleći na kosovsku vladu koja još uvek nije formirana. 
 
Dijalog se trenutno odvija u formi "neformalnih konsultacija" kroz razgovore radnih grupa za energetiku.
 
O mogućnosti novih kosovskih izbora…
 
Na pitanje da li očekuje nove izbore na Kosovu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da Srbija želi da se "Privremene institucije samouprave u Pokrajini formiraju što pre, kao i pokrajinska vlada, u kojoj će učestvovati Srbi," i dodao da se Beograd neće mešati, niti određivati ko će predstavljati kosovske Albance, ali da je u interesu i Srbije da se kosovske institucije formiraju što pre, te da je Beograd spreman na svaku mogućnost.
 
Đurić je, nakon obraćanja novinarima prošetao delom glavnog mosta sa severne strane, dok su istovremeno, dvojica Albanaca sa južne strane mosta, u vidu provokacije, uzviknuli prema srpskoj delegaciji, "Dođite kod nas da vas častimo." 
 
Za razliku od jutrošnjeg dolaska u sud kada je bio u pratnji pojedinih gradonačelnika i predsednika privremenih organa severnih opština, te načelnika kosovskomitrovičkog okruga, Vase Jelića, Đurić je most obišao u pratnji koordinatora za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, Ljubomira Marića. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.