Petković uputio pismo međunarodnim misijama na KiM da tokom praznika zaštite vernike i objekte SPC

Petković Janjić Visoki Dečani
FOTO: Kancelarija za KiM

Vest je ažurirana

Petković i Portfirije o zaštiti svetinja i naroda na KiM

Petković je danas održao i radni sastanak sa patrijarhom srpskim Porfirijem o pitanjima očuvanja i zaštite srpske kulturne baštine, crkava i manastira SPC.

Tokom razgovora posebna pažnja bila je posvećena i bezbednosti srpskog naroda na KiM u svetlu predstojećih vaskršnjih praznika.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom predstojećeg praznika Vaskrsa uputio je pismo međunarodnim misijama koje deluju na teritoriji KiM u kom apeluje da tokom dana u kojima pravoslavni vernici obeležavaju hrišćanski praznik, posebno obrate pažnju na bezbednost u srpskim sredinama.

Petković je istakao zabrinutost zbog učestalih napada na objekte SPC i vernika na KiM u prethodnom periodu, te stoga i ukazuje da je preduzimanje preventivnih mera na njihovoj zaštiti neophodno.

Kako je saopšeno iz ove Kancelarije, u dopisu stoji da se od njih očekuje da deluju preventivno i preduzmu adekvatne mere iz svoje nadležnosti na zaštiti objekata Srpske pravoslavne crkve i vernika tokom Vaskrsa.

„Tokom predstojećeg praznika, na Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliku Subotu, kao i na sam dan Vaskrsa u nedelju, pravoslavni vernici tradicionalno odlaze u verske objekte u svojim sredinama. Smatramo neophodnim da tokom predstojećeg velikog praznika Vaskrsa, kao i tokom dana koji mu prethode, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji bezbednosnu pažnju podignete na viši nivo i preduzmete adekvatne mere na zaštiti srpskog stanovništva i objekata Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u pismu upućenom misjama UNMIK, EULEX, OEBS I Kancelariji EU na KiM.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.