UNS: Na evidenciji nezaposlenih više od 800 novinara, čak 641 žena

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

U Srbiji je prema evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u martu ove godine registrovano ukupno 828 novinara, saopštili su iz Udruženja novinara Srbije (UNS). U odnosu na prethodnu godinu ovo je za 7,39 odsto više, kada je bio registrovan ukupno 771 novinar.

Najviše registrovanih nezaposlenih novinara je u Beogradu 303, sledi Niš gde je evidentirano 76 nezaposlenih, Kragujevac 41, Novi Sad 37, a u Kruševcu, Leskovcu i Jagodini registrovano je po 34 nezaposlenih novinara.

U Filijali Gnjilane NSZ-a nisu registrovani nazaposleni novinari, dok je u Kikindi registrovan jedan diplomirani novinar.

U Somboru, Vršcu, Kosovskoj Mitrovici i Prištini evidentirano je po četiri novinara koji čekaju posao.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, među 828 nezaposlenih 311 su diplomirani novinari, jedan nezaposleni novinar je diplomirao novinarstvo u oblasti sporta, 32 su završila master studije u oblasti novinarstva, a tri osobe su završile doktorske studije novinarstva i komunikologije.

Najveći broj njih, 385, su u kategoriji „novinarski reporteri“.

Podaci NSZ-a za ovu godinu pokazuju i da većinu nezaposlenih novinara čine žene. Od ukupno 828 novinara, 641 novinarka je nezaposlena.

U beogradskoj filijali NSZ-a registrovana je 241 nezaposlena novinarka, u niškoj 57, kragujevačkoj 31, novosadskoj 28, a u kruševačkoj filijali je 26 nezaposlenih novinarki.

Filijala Leskovac NSZ-a do 31. marta 2021. godine registrovala je 25 nezaposlenih novinarki, a jagodinska filijala 23.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.