Petković: Šta je sledeće, da Haradinaj preti velikom Albanijom ako ne dobiju vakcinu?

Petar Petković
FOTO: KoSSev

„Postoje projekti koji su osuđeni na propast i pre nego što njihova realizacija i formalno započne. Takav je i san Ramuša Haradinaja da se Beograd natera da prizna takozvano Кosovo, kao i stara snoviđenja o stvaranju projekta ‘Velike Albanije'“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, uzvraća odgovorom na poruku sa predizbornog skupa u Uroševcu.

Nastavlja se kampanja pred vanredne kosovske izbore, a kosovski lideri ne staju – ni u posetama, ni u jakim sloganima. Vest dana za srpsku javnost stiže iz Uroševca.

Tamo je lider AAK Ramuš Haradinaj nastavio da se obraća Aleksandru Vučiću i da govori o velikoj Albaniji:

„Kad postanem predsednik države, uz pomoć Boga i uz vašu pomoć, poslaću poruku Vučiću: Ili priznajte Kosovo, nemojte nas više stopirati, jer nemamo vremena da čekamo, jer stvorili smo vojsku i energetsku nezavisnost, mi ćemo nastaviti put, ujedinićemo se sa Albanijom. Nemate izbora, ne gubite vreme sebi i svome narodu, jer mi ćemo da završimo naš posao“, rekao je on.

Pre samo nekoliko dana, Haradinaj je uslovljavao NATO i EU da će praviti „Veliku Albaniju“ ako ne dobiju punopravno članstvo za tri godine, sada kaže da će se ujediniti ako Aleksandar Vučić ne prizna Кosovo – šta je sledeće? Hoće li Haradinaj pretiti ujedinjenjem s Albanijom ako im partneri u EU i SAD ne obezbede vakcinu protiv kovida? – Petković postavlja takođe i pitanja.

Procenjuje da se Haradinaj nalazi u „bezizlaznoj situaciji“ jer je svestan veoma dobro da je pritisak na Aleksandra Vučića uzaludan za priznanje Кosova.

„Jasno je da je predsednik Vučić trn u oku mnogima zbog odbrane srpskih interesa i ekonomskih rezultata, priznanja u oblasti zdravstva, pa bi preko njegovog imena da se politički reafirmišu i podignu sebi rejting“, navodi Petković u pisanom saopštenju.

Dok Haradinaj očekuje glasove ekstremnih birača, Srbija će nastaviti da se zalaže za politiku dijaloga i kompromisa.

„Ali neće dozvoliti da neko sa njom razgovara jezikom ucena i pretnji, kao poslednjem pribežištu neostvarivog ekstremizma“, poručio je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.