Petković: Razgovora o ZSO će biti, i to već na sledećoj rundi dijaloga

Petković
FOTO: KoSSev

„Vrhunac neodgovornosti i cinizma i direktno urušavanje nastavka dijaloga sa Beogradom“, ovako je Kancelarija za KiM danas ocenila najnoviju izjavu kosovskog glavnog pregovarača, Besnika Bisljimija, da do formiranja ZSO neće doći.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, saopštio je dan pre održavanja lokalnih izbora na Kosovu da će ova stranka napustiti kosovske institucije ukoliko se u novembru ne započnu razgovori o formiranju ZSO, tj. isto ovo telo formira do kraja godine.

Međutim, potpredsednik kosovske vlade i glavni pregovarač kosovske delegacije za dijalog Beograda i Prištine, Besnik Bisljimi, kazao je sinoć da neće doći do formiranja ovog tela, te da su izmapulisani oni Srbi koji su poverovali u obećanje Srpske liste i glasali za ovu stranku zbog toga.

Na njegovu izjavu, danas je reagovao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je reč o „flagrantnom urušavanju svakog budućeg dijaloga i dogovora“.

Ocenjuje da ovakve izjave ne pomažu normalizaciji odnosa, a naročito ne u potrazi za kompromisnim rešenjem.

„Zbog toga molimo Evropsku uniju, kao posrednika u dijalogu i garanta sprovođenja sporazuma, da reaguje na ovakve opasne poruke Prištine o kršenju sporazuma i Zajednici srpskih opština“, ističe Petković.

On tvdi da je Beograd, sa svoje strane, u potpunosti pokazao konstruktivan pristup dijalogu i opredeljenost za poštovanje postignutih sporazuma, ali da je, sa druge strane pregovaračkog stola, na delu „potpuno odsustvo bilo kakve spremnosti za razgovore“.

Za razliku od Bisljimija, Petković navodi da će razgovora o ZSO biti i to već, tvrde, na sledećoj rundi dijaloga, kako je to jasno istakla i Evropska unija.

Zato, kako Kaže Petković, Prištini i Bisljimiju bilo bi mnogo svrsishodnije da se dobro pripreme za razgovore o fomiranju ZSO, „umesto što upućuju pretnje“.

„Nije Beograd kriv zbog toga što Aljbin Kurti nije uspeo da osvoji većinu ni u jednoj opštini na Kosovu i Metohiji i svoje katastrofalne rezultate ne može sakriti napadima na srpski narod, zvanični Beograd i Srpsku listu“, ističe Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.