Petković: Kramon pravi od Srba legitimne mete; Kramon: Želim zaštitu za Srbe, a ne novi slučaj Ivanovića

Nije bilo sumnje da je akcija protiv šverca na Kosovu bila potrebna, kazala je juče Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon za N1. Ova izjava pokrenula je seriju kritika direktora Kancelarije za KiM, među kojima i da ona „od Srba na KiM pravi legitimne mete“. 

Naglasivši da akcija nije sprovedena samo na Severu Kosova, Kramon je kazala sinoć da je dobro što se kosovska vlada uhvatila u koštac sa tim problemom, jer je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala uvek bila zahtev od strane EU.

Poruku Kramon direktor Kancelarije za Kim, Petar Petković, protumačio je kao pokušaj da od Srba sa Kosova i Metohije napravi legitimne mete u koje je dozvolјeno pucati, naglasivši da je Kramon „neskrivena albanska lobistkinja“.

„U svom opasnom pohodu relativizacije nasilјa Prištine i Alјbina Kurtija nad golorukim srpskim narodom na severu pokrajine, ovoga puta prevršila je svaku meru, optužujući Srbe da su krivi što je u njih ispalјeno više od 100 bojevih metaka i nebrojeno patrona suzavaca i šok bombi“, poručio je Petković.

Da se Fon Kramon istinski zalaže za evropske vrednosti, kako smatra Petković, ona bi pažlјivo saslušala poruke šefa evropske diplomatije Žozepa Borelјa koji je, kako dodaje otvoreno osudio „jednostrane nasilne akcije Prištine i naveo da one nisu bile koordinisane“.

Petkoviću je danas odgovorila Kramon.

Kaže da ona zapravo želi da Srbi budu zaštićeni što je više moguće, a kako ne bi se dogodilo još jedno ubistvo poput ubistva Olivera Ivanovića.

„Naprotiv, želim da kosovski Srbi i južno i severno od Ibra budu zaštićeni, što je više moguće, kako ne bi bilo još jednog slučaja Olivera Ivanovića, koji zbog nedostatka vladavine prava ili još jednog ‘maglovitog dana’ na Severu ostaje nerešen“, navela je Fon Kramon na Tviteru.

Objavu Kramon pratio je još jedan odgovor Petra Petkovića.

„Je li ovako izgleda briga o Srbima na KiM kada Srećko Sofronijević dobije metak dok se brinuo o svojoj porodici?“, upitao je Petković u objavi na Tviteru

Dodaje i da, ukoliko joj je stalo do Srba, da bi uticala na „svoje šefove u Prištini da uspostave ZSO i osude 110 etnički motivisanih napada na Srbe“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.