Petković još jednom: Pripadnici KBS-a nemaju šta da traže na Severu Kosova

Foto: Petar Petković/Kancelarija za KiM

„Alarmantna pretnja i zlokobna najava Prištine s ciljem proterivanja Srba sa njihovih vekovnih ognjišta“, oglasio se danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nakon još jedne izjave koja je stigla iz Prištine – da pripadnici KBS mogu da deluju na celoj teritorija Kosova.

Petković kaže da je svim međunarodnim faktorima jasno da pripadnici KBS-a „nemaju šta da traže na severu pokrajine“ i dodaje da kosovski premijer Aljbin Kurti želi da se „obračuna sa Srbima na Severu“.

„Kurti i njegovi posilni očigledno žele da krše posebno one sporazume koji čuvaju mir i garantuju bezbednost Srba sa KiM, jer tako hoće da se obračunaju sa našim narodom u pokrajini, posebno Srbima na Severu“, naveo je Petković.

On je i danas kazao da prema sporazumu koji je potpisan sa prištinskim vlastima 2013. godine, a koji je takođe potpisao i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen, vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na Severu bez odobrenja.

„Bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na Severu bez prethodnog duplog odobrenja KFOR-a i četiri gradonačelnika sa Severa“, podcrtao je direktor Kancelarije za KiM.

O zabrani odlaska pripadnika KBS-a na Sever, govorio je pre dve godine i kosovski premijer, Aljbin Kurti, navodeći takođe da je to dogovoreno sporazumom iz 2013. godine, ali navodeći da je reč o „tajnom dogovoru“.

Poručio je da je to bio neustavni postupak Hašima Tačija, te je u vreme kada je Tači bio predsednik Kosova, zatražio njegovu smenu.

Naznačio je da je ta garancija potpisana i doneta istog dana kada i Briselski sporazum što, kako kaže, ukazuje na to da je taj dokument bio „uslov“ za Briselski sporazum.

„Neka se u Prištini ne igraju vatrom i prestanu sa zapaljivim izjavama, najavama i potezima dodatno da destabilizuju bezbednosnu situaciju na KiM koju su već narušili svojim jednostranim, protivpravnim i nasilnim potezima u vezi sa tablicama“, rekao je Petković.

Poručio je da međunarodne misije moraju jasno da se „odrede“ prema trenutnoj situaciji.

„Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba sa KiM pravi glinene golubove i uvek će biti uz svoj narod, a međunarodne misije moraju jasno da se odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize“, zaključuje Petković u saopštenju.

Petković se oglasio samo dan nakon što je predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, tokom ceremonije polaganja zakletve novih regruta KBS-a, kako su preneli prištinski mediji, kazao da ovi pripadnici imaju pravo da deluju na celoj teritoriji Kosova.

Konjufca je, međutim na ovom istom događaju, naglasio da se specijalne operacije na Severu ne sprovode bez koordinacije sa NATO-om i SAD-om.

Sa druge strane, Konjufca je kazao da neće biti mira dok se Srbija ne odrekne Kosova, ali i da se Kosovo oseća ugroženo od pretenzija Srbije.

Na delu je nova kriza sa tablicama na Kosovu, a koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Međunarodni predstavnici listom pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Beograd i Priština se i dalje za novonastalu situaciju uzajamno optužuju.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.