Petković i Bocan-Harčenko o nastavku dijaloga: Beograd spreman, sprovesti dogovoreno

Petković - Bocan-Harčenko
Foto: Kancelarija za KiM

Beograd je spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali je neophodno da se sprovedu do sada postignuti sporazumi, obavestio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ambasadora Rusije u Srbiji, Aleksandra Bocan-Harčenka, saopštili su iz Kancelarije za KiM.

Petković se sastao danas sa ruskim abasadorom u sedištu Kancelarije za KiM. Razgovarali su o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM-u, kao i o predstojećem nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Prema Petkovićevim rečima, dijalog je od suštinske važnosti za stabilizaciju političkih prilika u regionu i ekonomski razvoj. Sa druge strane:

„Neprihvatanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština i njeno insistiranje samo na takozvanom uzajamnom priznanju, svojevrstan je vid opstrukcije i pokazatelj da su prištinski političari nezainteresovani za odgovorno i ozbiljno rešavanje otvorenih pitanja i pronalažanje trajnog, kompromisnog rešenja“, ocenio je Petković.

I danas je poruke iz Prištine nazavao „zapaljivom, antisrspkom retorikom“, koja, kako kaže, prethodi napadima na Srbe, njihovu imovinu i na pravoslavne crkve i manastire.

Ovo ne doprinosi stvaranju atmosfere za nastavak dijaloga, smatra Petković.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za KiM, istakao je da „Beograd ostaje opredeljen za dijalog“ koji je kako je kazao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika na Zapadnom Balkanu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.