Petković: Dali smo predlog rešenja za tablice, ali Priština nije htela o tome da razgovara

FOTO: N1

Vest je ažurirana

21.34 – U međuvremenu se, sa veoma malo detalja, oglasio i sam Miroslav Lajčak.

„Ugostio sam glavne pregovarače Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na još jednoj rundi dijaloga u Briselu. Razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara, a imali smo za cilj da razjasnimo otvorena pitanja“, napisao je izaslanik EU na Tviteru.

Lajčak je dodao da će se razgovori nastaviti.

18.12 – Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, nakon današnje runde tehničkog dijaloga, izjavio je da prištinska strana beži od pitanja nestalih i ZSO i da kada je dao predlog za rešenje za registarske tablice – predstavnik Prištine o tome nije želeo da razgovara.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prvo se sastao odvojeno sa dve delegacije. Delegaciju Srbije vodio je Petković, a kosovsku delegaciju zamenik premijera Besnik Bisljimi.

Petković je, nakon ove runde, rekao novinarima da „nije nimalo lako“ razgovarati sa Prištinom, ocenjujući ponašanje Bisljimija „skandaloznim“, da je došao sam i da kod sebe nije imao nikakav papir.

On tvrdi da je Beograd došao „disciplinovano i pedantno“ pripremljen – s predlozima, materijalima i papirima.

„Kada je trebalo da razgovaramo o važnim pitanjima kao što je dalja implementacija formiranja ZSO, pitanje nestalih – šta i kako dalje nakon donošenja Deklaracije o nestalim osobama, ali i drugim važnim pitanjima kao što je sloboda kretanja – pitanja koja se odnose na sam život Srba na KiM, institucionalno nasilje Kurtija koje se svakodnevno dešava prema Srbima, napadi Kosovske policije, pucanje na Srbe… Na to Bisljimi nije želeo da da nikakve konkretne odgovore, sve vreme je pokušavao da različitim upadicama obesmisli tok dijaloga. Razgovarali smo i o pitanju energetike. Kada se pozovem na sporazume i Povelju UN, on kaže da pričam gluposti“, naveo je Petković.

Petković tvrdi da kada je pokazao odbijenicu novinarki RTS, koja radi projekat EU, da je Bisljimi to uzeo i bacio na pod.

„Samo želi da inscenira da razgovara i da napravi privid da učestvuje u dijalogu, ali došli smo do onoga što sve vreme Vučić govori – da Aljbin Kurti i svi oni ne žele da formiraju ZSO“, rekao je Petković.

Petković navodi da kada spomene Zajednicu srpskih opština, da Bisljimi kaže da prvi put čuje šta je to.

„Oko nestalih lica je rekao da će odgovoriti tek za nedelju dana – a problem je bio samo da se saglase sa tim da imamo podgrupu za forenziku i analitiku, što već postoji u okviru Radne grupe za nestala lica. Hvataju se i za sitnice ne bi li probali samo da odlože dalju implementaciju od pitanja nestalih“, rekao je i naveo da se time vidi da Beograd iskreno insistira na tom pitanju.

Naveo je da Bisljimija ne interesuje ni pitanje slobode kretanja, niti je hteo da razgovara o predlozima Beograda o registarskim tablicama. Petković navodi da je teška situacija i da ga brine kako će stvari razvijati u narednom periodu.

„Koliko god je Bisljimi u više navrata pokušao da prekine sastanak, ostali smo smireni, ostali do kraja, jer nam je važno da učestvujemo u procesu dijaloga, jer je to jedini način da rešavamo probleme, jer je kompromis bitan, ali izgleda da ta reč ne postoji u Prištini“, naveo je.

Evropski zvaničnici rekli su ranije da će se razgovarati o primeni svih tačaka sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. RTS je ranije danas javio da će biti reči o Zajednici srpskih opština i to u skladu sa četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

N1

Pročitajte još:

Bisljimi nakon sastanka: Razgovarali smo o svemu što se odnosi na primenu sporazuma

Paljokaj: Za EU i SAD Asocijacija je prioritet u dijaloguPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.