Peterle: Kampanju pratilo zastrašivanje u srpskim sredinama, naročito kandidata koji nisu iz Srpske liste

"Kolektivno glasanje u srpskim sredinama na Kosovu ne znači samo po sebi pritisak na birače, ali je bilo pretnji i zastrašivanja," ocenio je šef posmatračke misije EU Alojz Peterle. Tokom predstavljanja izveštaja o lokalnim izborima koji su održani u nedelju, istakao je da su i dalje primetne slabosti izbornog procesa, a posebno one koje se tiču registrovanja glasača, uslovnog i glasanja van Kosova, finansiranja kampanje i njenog sprovođenja. Kazao je i da se izborni proces razlikovao u zavisnosti od opština, osvrćući se posebno na one sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Naša misija je procenila da je kampanju pratilo zastrašivanje u većinskim srpskim opštinama, naročito na pripadnike onih koji nisu iz Srpske liste. To su bili pritisci na pojedine kandidate da odustanu i da im se ograniči kompetitivnost," naveo je Peterle.

Šta je Alojz Peterle rekao u intervjuu za KoSSev tokom predizborne kampanje: Pritisak na kandidate i birače na Kosovu ograničava kampanju onih koji se nadmeću sa Srpskom listom

Odgovarajući na pitanje da li kolektivno glasanje predvođeno od strane pojedinih kandidata ima veze sa demokratijom i slobodnim izborima, Peterle kaže da to može da znači izražavanje nekakve kulture glasanja, a ne, samo po sebi, pritisak na birače:

"Ne mogu da sudim i ne vidim da je automatski izveden zaključak da ako su oni došli u grupama da je na njih izvršen pritisak ili ih je neko silom tu dovukao. Možda može da se kaže da su imali kolektivnu volju. Naši posmatrači su naravno obraćali pažnju na to, ali ne vidim problem u tome samo po sebi."

Ambasada SAD-a: Nepravilnosti sporadične, pozitivno što je veća izlaznost  

Na izborni proces osvrnuli su se i iz ambasade SAD-a u Prištini, u saopštenju za medije: 

"Iako smo zabrinuti zbog nekih izveštaja o neažuriranim biračkim spiskovima, dvostrukog glasanja i drugih sporadičnih nepravilnosti, nadamo se da će neka od ova pitanja moći da se reše pre sledećeg kruga lokalnih izbora u novembru."

Pozitivni su znakovi, dodaju, porast izlaznosti glasača i to što je, ističu – izborni proces sproveden bez poteškoća u većem delu Kosova. 

"Nastavićemo da podržavamo kosovske institucije dok se one brzo pripremaju za još jedan krug glasanja i pratiti izveštaje o nepravilnostima i kršenjima iz ovog kruga," zaključuju. 

Šef posmatračke misije EU na Kosovu kazao je da su ovi lokalni izbori bili bolje organizovani i transparentniji nego oni 2013. godine.

Dodaje da su taj utisak sa posmatračima podelili mnogi glasači.

Iz Evropske posmatračke misije poručuju i da je dan izbora protekao mirno i bez incidenata, a sami izbori ocenjeni su pozitivno.

Posmatračka misija Evropske unije na Kosovo je stigla sredinom septembra, kada je najavljeno da će izborni proces pratiti oko stotinu posmatrača. Na dan izbora oni su obišli 166 biračkih mesta širom Kosova.

Radio Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.