Petar Rakić o nedavno preminulom Đini Jerotijeviću

FOTO: Privatna arhiva

Doajen naše narodne muzike i najstariji član crkvenog hora „Branislav Nušić“, Milanko Đino Jerotijević, iz Kosovske Mitrovice, preminuo je u svojoj 85. godini života, u subotu 27. oktobra. Bio je i jedan od simbola stare urbane Mitrovice. O ovom pevaču narodne-starogradske muzike, za KoSSev govori Petar Rakić.

„Još kao klinac, dok sam radio u KUD ‘Jedinstvo’ on je bio pevač,“ objašnjava Rakić početak njihovog poznanstva.

„On je preko pedeset godina bio član tog KUD-a. A iz tog poznanstva, iz tih dana, on je došao i pevao je kod mene mnogo godina kasnije u crkvenom horu.“

Milanko Đino Jerotijević bio je član prve generacije crkvenog hora „Branislav Nušić“ koji je pod vođstvom Petra Rakića nastao 1991.

Đino je umro ove subote, na Sveta Petku, doživevši poznu starost. Sahranjen je na groblju u Rudaru, u pratnji svojih mladih kolega iz crkvenog hora.

„Njegova želja bila je da mu upravo crkveni hor peva na sahrani,“ kazao je Rakić, dodajući da mu je Đino „to ostavio u amanet“.

„A to što je tražio, to smo i pevali,“ dodaje.

Hor je pratio i sveštenika na opelu. Za svog duboko poštovanog kolegu pevali su delove iz opela „Vječnaja pamjat“ i „Hristos Vaskrese

Milanko Đino Jerotijević bio je pevač narodne-starogradske muzike. Njegovi sugrađeni pamtiće ga po hitovima „Gde ces biti lepa Kejo“, „Kad sretnes Hanku“ i mnogim drugim.

Iza sebe je ostavio ćerke Mariju i Jelenu i unuke.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.