Pokrov Bogorodice proslavljen u Pećkoj Patrijaršiji i Sokolici

Slava u Pećkoj patrijaršiji
Foto: Radio Goraždevac

Danas je veliki hrišćanski praznik – Pokrov presvete Bogorodice, koji je istovremeno i manastirska slava Pećke patrijaršije, kao i Sokolice. 

Praznik je u oba manastira okupio veći broj vernika, kao i svake godine.

Kako javlja Radio Goraždevac, u Pećkoj Patrijaršiji bilo je nekoliko stotina ljudi, pre svega iz metohijskih povratničkih sredina i sela, ali i onih koji su iz centralne Srbije i Crne Gore došli organizovanim prevozom.

Praznik je obeležen i u Sokolici na Severu Kosova.

Liturgiju je uz monahinje služio starešina hrama Sv. Dimitrije u Kosovskoj Mitrovici Milija Arsović, u prisustvu sestrinstva manastira Sokolica, javio je Radio Kosovska Mitrovica.

Manastir Sokolica sagrađan je između 14. i 15. veka i ovo kulturno-istorijsko dobro je od posebnog značaja.

Liturgiju u Peškoj Patrijaršiji služio je vladika Teodosije uz sasluženje vladike buenosajerskog Kirila, igumana manastira Arhanđeli kod Prizrena Mihajla i Visokih Dečana Save, te vikarnog episkopa srpskog patrijarha – Stefana.

Na današnji praznik rukopoložen je đakon i profesor Prizrenske bogoslovije u čin sveštenika, koji će službovati u crkvi sv. Đorđa u Prizrenu.

„Ova sveštena obitelj danas ovako divno proslavlja današnji dan, to znači da je gospod sa nama jer su mnogi ljudi okrenuli glavu od nas, od naših svetinja, od našeg svetog Kosova i Metohije. Širom sveta nekada koji su nam bili prijatelji, više nisu, ali za nas je najvažnije da mi budemo prijatelji Božiji i da nas Majka Božija zakriljuje i da nas ona štiti i rukovodi kroz ovaj život “, deo je besede vladika Teodosije, nakon rukopoloženja.

Vladika Teodosije je i danas poručio Srbima da istraju u Metohiji i na celom Kosovu.

„Hvala Bogu ostaćemo i opstaćemo na ovim prostorima. Za nas su najvažnije svetinje koje smo primili od svojih predaka i važno je da svešteno-služitelji, svešteno-monasi, monasi i monahinje, oni na prvom mestu služe Bogu i daju nama primer kako da i mi u ljubavi i smirenju pristupamo Bogu i da mu služimo. Svi smo radosni današnjem prazniku i blagoslov njegove svetosti našeg patrijarha je sa ovom svetom obitelji i sa svima nama“, rekao je vladika Teodosije.

U liturgiji na obeležavanju slave Pećke patrijaršije je učestvovao i vikarni vladika patrijarha Irineja Stefan.

“Često puta je moja uloga takva da prenosim blagoslove patrijarha, ali malo kada se dešava da to istinski osećam, zato što znam koliko naš patrijarh brine i koliko voli Kosovo, što je potpuno prirodno svakom čoveku a pogotovo patrijarhu srpskom. Naš patrijarh je ovde dosta službovao i znam koliko se bori, i znam koliko mi sada prolaze misli gde smo sve bili od raznih ambasada, do Rusije, patrijarha Kirila”, rekao je vikarni vladika srpskog patrijarha.

Nakon liturgije pripremljen je i kulturni program

U Pećkoj Patrijaršiji danas živi oko 20 monahinja. Pećka patrijaršija je od 2006. godine deo UNESCO-ove kulturne baštine.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.