Peć: Optužnica zbog terorizma, širili propagandu za Al-Kaidu i ISIS

Protiv N.K. i N.B. danas je u Peći podignuta optužnica zbog terorizma, potvrđeno je iz kosovskog Specijalnog tužilaštva. Veruje se da su okrivljeni učestvovali u širenju propagande za, kako ističu iz ovog tužilaštva, terorističke organizacije Al-Kaidu i ISIS.

Optuženi se terete za dela – učešće u stranim paramilitarnim snagama, učestvovanje u ratovima u inostranstvu, kao i za neovlašćeno posedovanje oružja.

Međutim, veruje se i da su N.K. i N.B. upravljali jednim radiom i Internet portalom na teritoriji Kosova, u periodu od 2014. do jula 2016., preko kojih su, kako se dodaje, širili propagandu, uključujući objavljivanje aktivnosti terorističkih organizacija, kako bi ohrabrili mlade sa Kosova da se pridruže Al-Kaidi i ISIS-u.

O slučajevima hapšenja i podizanja optužnica zbog terorizma, tokom ove godine, 2015. i 2014, čitajte u našoj podstranici "ISIS i Kosovo"

Oni su, istovremeno, na Fejsbuku objavljivali tekstove, fotografije, Internet stranice, informacije o situaciji u Siriji i Iraku kako bi, takođe, vršili propagandu za pomenute organizacije, dodaju iz Tužilaštva.

Optužnicu je podigao lokalni tužilac, koji je zatražio od suda da, u skladu sa dokazima, proglasi optužene krivima i da im odredi kaznu.

Podsetimo, Specijalno tužilaštvo Kosova je sredinom prošlog meseca podiglo optužnicu zbog terorizma protiv glavnog imama Islamske zajednice u Peći, Enesa Goge, nekadašnjeg imama improvizovane džamije u Prištini, Bedrija Robaja, kao i prizrenskih imama, Idriza Biljibanija i Mazljama Mazljamija, koji su hapšeni još 2014. godinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.